Кламер БГ - Новини: Изложба с творби на Кристо се открива в София днес

Изложба с творби на Кристо се открива в София днес

Общество

|
Четв, 21 Септ 2023г. 08:52ч.
Изложба с творби на Кристо се открива в София днес

Галерия

"Кристо - поетика на необикновеното" е заглавието на изложбата, която музей-галерия "Анел" и Съюз на колекционерите в България представят.

От днес до 10 октомври публиката ще има възможност да види някои от проектите на Кристо, съобщиха от галерията.

"Кристо - поетика на необикновеното" е изложба, която представя забележителната артистична визия и трансформиращите инсталации на известния художник. Тя ни приканва да се потопим в света на монументалните творби на Христо Явашев, които предизвикват нашите възприятия за пространство, време, материя и граници.

Експонирани са 26 фотографии на едни от емблематичните проекти на Кристо, подписани лично от него, казаха организаторите.

Колекцията "прекосява сложния визуален маршрут от монументалния "Опакован Райхстаг" в Берлин до ефирните "Заобиколени острови" в Маями. Опаковъчните инсталации на Кристо предефинират нашето разбиране за познатите структури и пейзажи, посочват от галерия "Анел".

Чрез артистичния жест на обгръщане на сгради, паметници и дори на цели острови, Кристо ни предизвиква да видим познатото в нова светлина, кани ни да поставим под въпрос границите между изкуството и архитектурата, казват от екипа на галерията.

mediapool.bg