Кламер БГ - Новини: Днес е Зимният Кръстовден

Днес е Зимният Кръстовден

Общество

|
Четв, 05 Ян 2023г. 07:52ч.
Днес е Зимният Кръстовден

Днес е Зимният Кръстовден

На 5 януари отбелязваме първия голям християнски празник за годината - Попова Коледа или т.нар. Зимен Кръстовден.

Празникът затваря цикъла на "мръсните дни", които започват всяка година от 25 декември и продължават до 5 януари. Според християнството това са дните, в които новороденият Исус Христос все още не е бил кръстен.

Традиционният празничен ритуал повелява чрез силата на кръста земята да се изчисти от бродещите в некръстеното време същества от отвъдното и да се подготви за кръщението.

Сутринта свещеникът поставя кръста в осветената вода, за да я покръсти, а после започва да обикаля къщите, за да ги поръси с китка босилек. Ако китката замръзне, годината ще бъде плодородна. Вярва се, че по този начин се прогонват болестите от домовете.

Вярва се още, че на Зимен Кръстовден птиците и животните проговарят с човешки глас, а всички реки и потоци спират да текат за миг, за да се пречистят и потекат отново.

Наричан още Водокръщи, този ден е първия от поредица водни обреди, които по начало са много сходни. Вторият и третият са Йордановден и Ивановден, чиито "водни имена" на места се наричат мъжка Водица и женска Водица.

Смята се, че в нощта на Зимния Кръстовден срещу Йордановден, небето се отваря, но само праведните могат да го видят и пожелаят ли си нещо - ще се сбъдне.

На Попова Коледа имен ден празнуват Кръстьо, Кръстана и техните производни имена.

С тържествени богослужения православната църква днес се подготвя за отбелязването на утрешния голям празник Богоявление. В навечерието му в храмовете се извършва и един от двата велики водосвета, свързани с кръщението на Иисус Христос във водите на река Йордан.

Великият водосвет е спомен за Христовото Кръщение и освещаването на естеството на водата чрез потапянето в нея на въплътения Бог.

Велик водосвет се извършва само два пъти в годината: на празника Богоявление и днес в навечерието му - на Водици. Тази църковна традиция е от XII век.

Великият водосвет е сред най-тържествените църковни последования и се отслужва в храмовете след светата литургия. Богослужението събира много вярващи, които още днес ще отнесат по домовете си осветена богоявленска вода.

За Водици църквата е установила строг пост.

mediapool.bg