Кламер БГ - Новини: "Mount Recyclemore": Скулптура на лидерите на Г 7 от е-отпадъци преди срещата в Корнуол

"Mount Recyclemore": Скулптура на лидерите на Г 7 от е-отпадъци преди срещата в Корнуол

Общество

|
Ср, 09 Юни 2021г. 15:43ч.
"Mount Recyclemore": Скулптура на лидерите на Г 7 от е-отпадъци преди срещата в Корнуол

Скулптура на лидерите от Г 7, оформена като мемориалния паметник в планината Ръшмор, САЩ, но изработена от електронни отпадъци, бе издигната на живописния бряг на Корноул в Англия преди срещата на лидерите на седемте най-развити страни в света.

Инсталацията се нарича "Mount Recyclemore" (Планината Рециклирайповече) и цели да покаже вредите от изхвърлените електронни устройства.

Снимка: PUNC14Julie, Туитър

Скулпторът Джо Ръш казва, че се надява творбата му да покаже нуждата от по-лесна повторна употреба или рециклиране на електронните устройства, предаде Би Би Си.

Необходимо е да могат да се ремонтират или да са направени така, че да издържат повече, защото материалът отива в сметището, казва той.

Според доклад на ООН през 2019 г. в света са генерирани над 53 милиона тона електронни отпадъци, което над 9 млн. тона повече отколкото пет години по-рано.

Седемте лидери, изобразени на скулптурата, са британският премиер Борис Джонсън, японският премиер Йошихиде Суга, френският президент Еманюел Макрон, италианският министър-председател Марио Драги, канадският му колега Джъстин Трюдо, германският канцлер Ангела Меркел и президентът на САЩ Джо Байдън.

Скулпторът Джо Ръш обяснява, че инсталацията е разположена на възможно най-видимото място от морето срещу хотел "Карбис Бей", където ще се проведе срещата на лидерите от Г 7 този уикенд. Той се надява, че лидерите, пресъздадени в скулптурата, ще се видят, "когато прелитат отгоре".

Ние ги наблюдаваме и се надяваме да пробудим тяхната съвест, да осъзнаят, че са всички заедно в този проблем с боклука, споделя още Ръш.

"Ключовото послание е: говорете един с друг и нека оправим тази бъркотия", допълва той.

mediapool.bg