Кламер БГ - Новини: Обрат: Направление за PCR ще се издава и след положителен антигенен тест

Обрат: Направление за PCR ще се издава и след положителен антигенен тест

Коронавирус

|
Четв, 03 Дек 2020г. 20:38ч.
Обрат: Направление за PCR ще се издава и след положителен антигенен тест

Направление за PCR тест ще се издава и на хора, които са с положителен резултат от бърз антигенен тест, който е направен от оторизиран изпълнител на медицинска помощ. Това е записано в подписан изненадващо в четвъртък анекс към Националния рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българския лекарски съюз. Това съобщиха в четвъртък вечерта от Министерството на здравеопазването.

Промяната идва по-малко от седмица след като беше подписан предходния анекс, с който се регламентира възможността личните лекари да издават направления за PCR тест на хора с поне два симптома. В него фигурираше забрана джипитата да издават направление за PCR изследване на хора, които са дали положителна проба на бърз антигенен тест.

Както Mediapool писа това създаваше порочен кръг, защото хората с положителни антигенни тестове остават извън официалната статистика, нямат право на болничен за коронавирус и карантина и се затруднява приемът им в болница. И в същото време държавата не им осигуряваше лесна възможност да бъдат официално потвърдени като заразени с коронавирус с обществени средства.

Причината е, че към момента в страната се прилага дефиниция за случай на Covid-19, действаща на територията на целия ЕС, съгласно която лабораторно потвърждение на Covid-19 се извършва по метода PCR.

В подписания преди седмица анекс към рамковия договор между Лекарския съюз и НЗОК пък бе записано, че направление за PCR от личните лекари не се издава на хора, които са с установено заболяване чрез бърз антигенен тест. Т.е. НЗОК приемаше, че хората с положителен антигенен тест, са с вече установено заболяване. За МЗ, болниците и официалната статистика обаче, заболяването не се считаше за доказано.

Това оставяше болните извън официалната статистика, извън карантина и проследяване и затрудняваше след това пътят им, ако им се наложи болнично лечение. Много от болниците отказат прием на хора без потвърден с PCR тест коронавирус.

След огласяването на проблема обаче явно властите са преосмислили позицията си и изискването е било променено. Това ще улесни официалното потвърждаване на случаите на хората с позитивни антигенни тестове.

mediapool.bg