Кламер БГ - Новини: А сега наобратно: Ще се правят “чисти“ от Covid болници във всеки областен град

А сега наобратно: Ще се правят “чисти“ от Covid болници във всеки областен град

България

|
Вт, 17 Ноем 2020г. 19:04ч.
А сега наобратно: Ще се правят “чисти“ от Covid болници във всеки областен град

Едва смогнали да изпълнят последната заповед на здравния министър и всички болници да разкрият места за лечение на пациенти с коронавирус, някои от тях сега ще трябва да се “изчистят“ и да поемат само пациенти с други заболявания. Причината е, че страната ни вече е достигнала критичния праг от 600 заразени на 100 000 души и съгласно наскоро обявения план на властите за справяне с пандемията цели болници трябва да се преустроят за лечение на коронавирус, но все пак трябва да останат и такива, които да поемат останалия поток от пациенти с други болести. Досега планът на правителството бе да няма “чисти болници“ и всички да отворят места за пациенти с коронавирус – мярка, която наложи мащабна реорганизация, която продължава да е в ход и в момента.

Скоростното развитие на епидемията у нас обаче вече предполага да се задейства друг сценарий, още преди да е изпълнен в цялост настоящият.

Здравният министър Костадин Ангелов съобщи във вторник пред БНТ, че във всеки областен град у нас ще бъде обособена поне една болница изцяло за пациенти с Covid-19 и поне една за пациенти без Covid-19. Той е спуснал това нареждане на областните управители, които до края на седмицата трябва да дадат отговор кои са избраните лечебни заведения.

Ангелов обяснява, че стъпката се налага, тъй като сме преминали границата от 600 заразени на 100 хиляди души, съгласно оповестения план.

"Изпратено е писмо на областните щабове, които да проведат заседание на областните си щабове и да дадат отговор коя болница на територията на тяхната област да стана пациенти с Covid и тя да осигурява достатъчен брой профили, така че да се гарантира достъпно, ефективно лечение на пациенти с коронавирус и коя да е чиста, която също да осигури достатъчен брой профили в областта, за да гарантира достъпно качествено и ефективно здравеопазване”, каза Ангелов.

Не е ясно как ще се реализира идеята в областните градове със само една многопрофилна голяма болница и там където действащите болници са препълнени.

Заразените от началото на епидемията надхвърлиха 100 000

Новината идва на фона на нови 3 519 случая на заразени с коронавирус за последното денонощие при направени 7 934 теста. Така от началото на пандемията у нас броят на заразените достигна 101 770 души.

Активните случаи в момента са 69 171. От тях хоспитализирани са са 5 353 души. Лек спад има в броя на настанените в отделения за интензивна терапия, които са 288.

Нов рекорд в броят за излекуваните за денонощие, който е 942. Броят на починалите е 152 и бележи нов ръст.

Най-голям е броят на регистрираните нови случаи в столицата – 1 163, следвани от Пловдив с 311 и Благоевград с 224. В останалите области разпределението е: Бургас - 147, Варна - 124, Велико Търново - 74, Видин - 9, Враца - 98, Габрово - 108, Добрич - 50, Кърджали - 15, Кюстендил - 132, Ловеч - 24, Монтана - 33, Пазарджик - 73, Перник - 66, Плевен - 85,

Разград - 30, Русе - 167, Силистра - 96,

Сливен - 44,

Смолян - 4, София област - 75, Стара Загора - 134, Търговище - 25, Хасково - 73, Шумен - 108, Ямбол - 7.

Нов рекорд в броят за излекуваните за денонощие, който е 942. Броят на починалите също бележи пик със 152 души.

mediapool.bg