Кламер БГ - Новини: Михаил Стойнов е заплашен с дело за заснемането на машините за гласуване

Михаил Стойнов е заплашен с дело за заснемането на машините за гласуване

България

|
Пет, 10 Ноем 2023г. 16:30ч.
Михаил Стойнов е заплашен с дело за заснемането на машините за гласуване

Михаил Стойнов

Заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов вероятно ще бъде обвинен за компютърно престъпление заради заснемането на машините за гласуване, което бе раздухано в доклада на ДАНС и доведе до отменянето на машинния вот два дни преди първия тур на местните избори. Това научи Mediapool от свои източници в разследването.

Прокуратурата се е фокусирала върху разследване на евентуално извършен нерегламентиран достъп до машините за гласуване, което е състав на компютърно престъпление. В същото време обаче служители на ДАНС не се разследват за незаконна намеса върху изборния процес, въпреки обвиненията на Стойнов, че са вкарали грешна и подвеждаща информация в доклада си, което довело до премахването на машинния вот.

Докладът на ДАНС бе оповестен в парламента в петъка преди деня за размисъл и след това охотно бе поет от ГЕРБ, ДПС, БСП, ИТН и “Възраждане“. Накрая техните представители в ЦИК отмениха машинния вот, което доведе до близо 550 000 невалидни гласа на изборите.

Невалидният вот промени радикално представителството в общинските съвети в цялата страна, които държат реалната власт на местно ниво.

Експертизата за действията на Михаил Стойнов по заснемането на машините ще бъде готова в рамките на една седмица. Тя трябва да установи дали заместник-министърът е осъществил нерегламентиран достъп до системата за машинно гласуване. Според разследващите Стойнов е казал в обясненията си, че е свалил хеш кода на мшината за гласуване, за да си поиграе с него. Пред медиите заместник-министърът отрича да е казвал това.

“Изследват се всички обстоятелства, които са посочени в справките на ДАНС за машинния вот. Вече са изискани компютри, машините за гласуване, на които са правени изгражданията на кодовете“, коментира пред журналисти заместник-главният прокурор Мария Павлова в петък.

Ще бъдат разпитани всички служители на институциите, които имат отношение към сертифицирането на машините.

Лидерът на групата на ДПС Делян Пеевски вече настоя Михаил Стойнов и министърът на електронното управление Александър Йоловски да бъдат уволнени.

Едновременно с това прокуратурата води досъдебно производство заради показанията на Йоловски, че му е бил оказан натиск за обществените поръчки на министерството. На Йоловски е назначена охрана.

Сигналът за случая с Йоловски е подаден от ИТН, а след извършена проверка е образувано дело за престъпление по служба. По това дело се изследва дали има или няма упражняван натиск по отношение на министъра.

mediapool.bg