Кламер БГ - Новини: Македонските управляващи не виждат изгледи скоро българите да влязат в конституцията

Македонските управляващи не виждат изгледи скоро българите да влязат в конституцията

България

|
Вт, 21 Ноем 2023г. 13:31ч.
Македонските управляващи не виждат изгледи скоро българите да влязат в конституцията

Сн. ЕПА/БГНЕС

Македонският вицепремиер по европейските въпроси Боян Маричич не очаква промените в конституцията да бъдат гласувани в близко бъдеще, но каза, че управляващата коалиция няма да се откаже и ще продължи до последния ден на този парламент да търси решение.

Основно условие Северна Македония да продължи европейската си интеграция е да вкара българите в конституцията си, но най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ развива антибългарска кампания и ги блокира.

"Блокада в момента има име и фамилия - ВМРО-ДПМНЕ и депутатите от тази партия, които решиха съзнателно да блокират страната си в по-нататъшния ход на преговорите", каза вицепремиерът Маричич, цитира от "Слободен печат".

По думите му от Срещата на върха на ЕС през декември се очакват обнадеждаващи послания, но не и такива, които да се различават от преговорната рамка на страната.

Именно в преговорната рамка е записано изискването за конституционните промени, като така България изведе на европейско ниво въпросът.

"Скринингът ще приключи през първата седмица на декември. Ние се подготвяме и ще изпратим онези пътни карти, които са наше задължение от края на скрининга до Първия клъстер, и ще спрем дотук, ако конституционните промени не бъдат приети", каза Маричич.

За да бъдат одобрени промените, те се нуждаят от две трети мнозинство или от 80 депутата в 120-местния парламент. ВМРО-ДПМНЕ имат 44 депутата и е необходимо част от тях да подкрепят промените.

Водещата партия СДСМ предложи на ВМРО-ДПМНЕ предсрочни избори, но след промeните в конституцията.

Опозицията не прие този вариант.

Целта на правителството на Димитър Ковачевски е те да минат до края на годината и да се проведе втората междуправителствена конференция, но това явно няма да се случи.

mediapool.bg