Кламер БГ - Новини: МЗ увери, че болниците разполагат с достатъчно кислород

МЗ увери, че болниците разполагат с достатъчно кислород

Коронавирус

|
Пет, 29 Окт 2021г. 15:15ч.
МЗ увери, че болниците разполагат с достатъчно кислород

МЗ увери, че болниците разполагат с достатъчно кислород

Лечебните заведения в страната разполагат с достатъчно количество медицински кислород. Към момента не се налага спиране на износа на кислород от България. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването в петък в отговор на предупреждението на производител на медицински кислород, че има риск от недостиг заради увеличаващия се брой заболели от Covid-19.

От МЗ уточниха, че всеки ден регионалните здравни инспекции изпращат справки за болниците на тяхна територия, в това число и за обезпечеността им с кислород.

Всяко лечебно заведение само договаря с фирмите производители или доставчици необходимите на дадената болница количества кислород, допълват от МЗ.

Преди ден Марин Димитров, изпълнителен директор на един от най-големите производители на медицински кислород в България и най-големият доставчик за болниците в страната, каза пред БНР, че при продължаващ ръст на заболелите през следващата седмица болниците могат да се окажат с недостатъчни количества кислород. Той призова за спиране на износа.

mediapool.bg