Кламер БГ - Новини: МВР помагало всякак на Георги Семерджиев

МВР помагало всякак на Георги Семерджиев

България

|
Пон, 12 Септ 2022г. 11:39ч.
МВР помагало всякак на Георги Семерджиев

Георги Семерджиев, сн. БГНЕС

Близо 40 служители на МВР са нарушили задълженията си или не са ги изпълнили достатъчно съвестно, съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев в Министерския съвет по повод проверката за Георги Семерджиев, който при тежка катастрофа на бул. "Черни връх" в София уби две млади жени.

Демерджиев коментира и полицайката Симона Радева, за която се смята, че е помагала на Семерджиев.

"Полицай е трудно да се каже за човек, който е извършил тези деяния, има достатъчно данни, предявени са и тези данни, подлежи на дисциплинарно наказание уволнение", обясни вътрешният министър.

По думите му тя е съдействала на лице, извършило криминална проява, по всякакъв начин, включително да избегне наказателна отговорност.

"Трима ръководни служители са позволили да бъде административно наказано лицето Семерджиев, при положение, че е имало достатъчно данни за извършени престъпления от него", каза той.

Служителите на МВР са помагали на обвиняемия да получава само административни наказания при сериозни провинения, каза министърът, който се позова на предварителния доклад от проверката:

"Материалите е трябвало да бъдат докладвани на прокуратурата. Вместо това някой е наложил административно наказание очевидно с цел да бъде спестена наказателната отговорност на това лице, а оттук нататък ще следват дисциплинарни мерки, ясни и категорични и бързи. Ще бъдат образувани, както казах, дисциплинарни производства за всички други служители. Указанията са да се движат максимално бързо тези производства. По отношение на тези от служителите, за които е изтекла давност или няма достатъчно събрани формални доказателства, но е ясна съпричастността им към този случай, приканвам ги те самите да напуснат МВР, защото в структурите на МВР няма място за такива хора".

mediapool.bg