Кламер БГ - Новини: Кунчев: Ако се държим като идиотите на Европа ще ударим икономиката

Кунчев: Ако се държим като идиотите на Европа ще ударим икономиката

Коронавирус

|
Четв, 16 Септ 2021г. 07:42ч.
Кунчев: Ако се държим като идиотите на Европа ще ударим икономиката

Кунчев: Ако се държим като идиотите на Европа ще ударим икономиката

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев отново призова за въвеждане на задължителна ваксинация на населението срещу коронавирус. В противен случай той предупреди, че има риск за икономиката на страната.

В същото време обаче служебният премиер Стефан Янев даде да се разбере, че новото служебно правителство няма намерение да въвежда задължителна ваксинация за някои групи от населението, оправдавайки се с нарушаването на права.

Това става на фона на малкото поставени ваксини и висока смъртност в страната, като по този показател България е първа в Европа. За изминалото денонощие нови 1862 българи са се заразили с коронавирус, което е малко над 7.5 на сто от направените тестове. Починалите са 65 и така вече близо 20 000 българи са загубили битката с болестта от началото на пандемията.

Кунчев: Може ли да се правим на най-демократичните в света?

"Ако ние продължаваме да се държим като идиотите на Европа, ще си ударим страшно икономиката и туризма. Догодина никой няма да иска да дойде в България, ако държим 20 - 30% имунизации на фона на 70 - 80%, 90% в Дания, просто хората ще избират безопасни места, каквото ние няма да бъдем. Така че когато някой говори за икономика, да отчита и този факт", каза доц. Ангел Кунчев в сряда вечерта пред БНТ.

Той разби тезата на правителството, че ще бъдат нарушени правата на гражданите, ако бъде въведена задължителна ваксинация.

"Може ли да се правим на най-демократичните в света и да казваме, че не е демократично да има задължително ваксиниране за определени професии?! Люлката на демокрацията Гърция го направи. Водачът на демокрацията в света Америка го направи. Франция го направи, Италия го направи", аргументира се Кунчев.

Той призна, че решението е тежко, но трябва да бъде взето, защото правото на здраве стои над правото на избор.

"Има решения на всички върховни съдилища в европейските страни и на Балканите, че това не нарушава правата ти. Когато живеем в общество, ти имаш не само права, но и задължения. И правото на здраве стои над правото на избор", заяви главният здравен инспектор.

Кунчев призна, че няма как да ни задоволява темпа на ваксинация, защото сме последни в Европа.

На въпрос кой носи вината за нашето положение, той отговори така:

"Ако сме имали грешка в преценката или не сме предвидили и предложили нещо, което в целия свят се прилага, може да се търси отговорност на нашето професионално ниво. От самото начало казваме какво трябва да се направи. Друг е въпросът на каква почва се прави. Има ли някой, който да не е наясно, че у нас има проблем с доверието в институциите? Че имаше силни антиваксинални настроения - не е ли така? Къде в Европа пуснаха лекари, които да говорят глупости по телевизията? Къде ги канеха по диспути през вечер и мътихме главите на хората, които се чудят на кого да вярват?"

Ангел Кунчев посочи, че една пандемия е извънредна ситуация и като я разположиш в политически нестабилна ситуация, дори само с едни избори, това вече пречи. "А ние я разположихме в три избора", добави той.

"Решенията ги вземаме така, че да постигнем максималното с минимални загуби. Ние живеем в тази страна. Никой не иска да я хвърли в една икономическа криза, от която излизането ще е много трудно и която ще остави хиляди хора без препитание", каза още Кунчев.

Допреди ден - два той е бил убеден, че сме в плато, но в последните дни имаме отново ръст на заболелите.

Стефан Янев: Задължителната ваксинация граничи с дискриминация

Преди това при отчета на работата на служебния кабинет, премиерът Стефан Янев даде да се разбере, че няма намерение да въвежда задължителна ваксинация за здравни и социални работници, за да не бъдат нарушени правата на хората.

"Решение за задължителна ваксинация, макар и на отделни групи, е сериозно и тежко, което граничи с вид дискриминация на права и свободи на гражданите", каза Стефан Янев в отговор на въпрос на Mediapool.

Той смята, че когато сме подминали 18 години, можем да взимаме решения сами и всеки може да направи избор.

Стефан Янев добави, че по-скоро колективите трябва да намерят решения за себе си, но прилагането към цялото общество не е добра практика.

"Трябва да се търси баланс между отговорността на хората към собственото здраве и това, което е важно за обществото, за да функционират системите", каза служебният премиер. Той се надява следващото правителство да намери по-добро решение относно ваксинацията.

Новите случаи на коронавирус са 1862, починалите са 65

За последното денонощие у нас са регистрирани нови 1862 случая с коронавирус при направени 24 745 теста, показват данните на Единния информационен портал. Така 7.5 на сто от всички проби са положителни, което е лек спад спрямо предходното, когато този показател беше 9 на сто.

Расте обаче броят на настанените за лечение в болници и те вече са 4582, от които 396 са в интензивни отделения.

Излекуваните за последното денонощие са 1437, а общият им брой от началото на пандемията достига 417 446.

Активните случаи на коронавирус у нас към момента са 39 906, а потвърдените от началото на пандемията заразявания в страната са общо 477 161.

За последното денонощие са починали 65 души и така от началото на пандемията 19 809 българи са загубили битката с болестта.

На фона на тези стряскащи данни поставените ваксини за изминалото денонощие са 10 285, с което общият им брой достига 2 437 295. С две дози ваксина са 1 257 214 българи.

mediapool.bg