Кламер БГ - Новини: Крум Зарков: Няма причина Румъния да влезе в Шенген, а България - не

Крум Зарков: Няма причина Румъния да влезе в Шенген, а България - не

България

|
Съб, 08 Окт 2022г. 10:12ч.
Крум Зарков: Няма причина Румъния да влезе в Шенген, а България - не

снимка БГНЕС

“Не виждам никаква причина Румъния и България да бъдат разделяни при приемането си в Шенген“, каза правосъдният министър Крум Зарковв събота пред Нова тв. В неделя ще се проведе среща на експерти от 15 държави, които ще анализират ситуацията с приемането на България и Румъния вШенгенското пространство за свободно движение.На този етап шансовете Румъния да бъде приета до края на година изглеждат много по-големи от бъгарските.

"Не виждам защо Румъния да има по-голям шанс от нас. Ние имаме еднакви права. Още повече за Шенген нещата еволюират в правилната посока", каза Зарков.

Той обясни, че решението за приемането в Шенген ще е политическо, но последствията от него са практически.

“Има натиск, очевиден и силен по турската граница, която е външна за ЕС и трябва да бъде обезпечена със силите, които имаме, а не да ги разпиляваме. Става дума и за придобито от България на по-дълбоко интегриране в европейското пространство”, подчерта той.

Зарков призна, че българите се борят от години с усещането за беззаконие и липсата на справедливост и като че ли не напредваме нито на йота. Липсата на резултати от борбата с корупцията е основната причината, поради която Нидерландия не подкрепя приемането на България в Шенгенско пространство.

„Реформите ще се усетят, когато минем от високопарните фрази и непрекъснатите обвинения към работа и поставянето на проблемите там, където са. замерянето на различни институции с това кой е виновен и кой е опънал чадър, прикрива факта, че само ако нито една от институциите – чадър е възможен. Дори една да работи – чадър не би бил възможен в нито една. Тоест изводът е, че нито една институция не работи на достатъчно ниво – и не става въпрос само за съдебната система”, каза той.

Той коментира и въпроса дали фигурата на главния прокурор в лицето на Иван Гешев ли е проблемът на Съдебната система или начинът по който е конструирана системата.

“Проблемът е и в двете. Чувам как се казва от страни – вие се концентрирате само върху фигурата на главния прокурор и това не е правилно. Но от друга страна не е само това и не би могло да е само това. Преди да говорим за Велико народно събрание и промени в Конституцията трябва да помислим какво можем да направим в рамките на тази. На първо място да я спазваме”, каза Зарков.

mediapool.bg