Кламер БГ - Новини: Швеция и Белгия отменят Covid ограничения заради висока ваксинация на населението

Швеция и Белгия отменят Covid ограничения заради висока ваксинация на населението

Коронавирус

|
Четв, 30 Септ 2021г. 12:28ч.
Швеция и Белгия отменят Covid ограничения заради висока ваксинация на населението

Швеция и Белгия отменят Covid ограничения заради висока ваксинация на населението

Шведското правителство отмени повечето ограничения, въведени за ограничаване на разпространението на коронавируса, предаде ДПА.

Вече няма ограничение за това колко хора могат да ходят на футболни мачове и концерти.

Отпада и таванът за гостите на сватби и рождени дни.

Отменена бе и препоръката за дистанционна работа, но всеки със симптоми трябва да си остане вкъщи и да си направи изследване.

Здравните власти казаха, че това разхлабване на мерките е станало възможно, благодарение на напредъка с ваксинационната кампания.

Над 83 процента от хората над 16-годишна възраст в Швеция са получили поне една доза, а над 76 процента са напълно ваксинирани.

Белгия премахва от утре изискването за носене на маски в хотелите, ресторантите, кафенетата, в магазините и на работа.

В страната досега ваксинираните са 85 на сто от пълнолетните граждани, по данни на националната статистика. Задължението за носене на маски ще се запази в болниците, старческите домове, в градския транспорт, във влаковете и на гарите. Без маска няма да може да се посещава специалист, с когото не може да се запазва безопасно разстояние от 1,5 метра, отбелязват местни медии.

В Брюксел и Лиеж повечето от облекченията няма да се прилагат заради все още високия брой новозаразени и по-малкото ваксинирани. В столицата от октомври на влизане в хотели, барове, ресторанти и за допускане до масови събития ще се изисква здравен сертификат.

mediapool.bg