Кламер БГ - Новини: Фармацевтите съдят държавата за дискриминация в пандемията

Фармацевтите съдят държавата за дискриминация в пандемията

Коронавирус

|
Пон, 25 Окт 2021г. 14:04ч.
Фармацевтите съдят държавата за дискриминация в пандемията

Фармацевтите съдят държавата за дискриминация в пандемията

Съсловната организация на фармацевтите е завела колективен съдебен иск от името на своите членове срещу Народното събрание и Министерския съвет за дискриминация спрямо фармацевтите в условията на епидемията от Covid-19.

Причината е, че държавата е предоставила допълнителни възнаграждения, предпазни средства и стимули за работа на други категории медицински специалисти – лекари, дентални лекари, специалисти по здравни грижи, но не и на фармацевтите.

В същото време фармацевтите са най – бързо и пряко достъпните медицински специалисти за пациентите, страдащи от Covid-19 и ежедневно предоставят фармацевтични грижи за амбулаторното лечение на това заболяване. Те посочват, че са на първата линия и при доставяне на предпазни средства и средства за тестване в домашни условия.

"По необясними причини, въпреки многократните напомняния и становища на Българския фармацевтичен съюз (БФС) компетентните държавни органи в лицето на НЗОК, Министерски съвет и Народно събрание не са предприели никакви действия за отстраняване на дискриминационното третиране на магистър – фармацевтите. БФС подкрепя предоставянето на стимули на другите медицински специалисти, но твърдо настоява отношението към магистър - фармацевтите да бъде равностойно - съответно на защитата на правата на човека, на правото на Европейския съюз и на българското законодателство по признака обществено положение", се казва в позиция на съсловната организация.

Оттам припомнят, че от началото на септември многократно настояват за среща с Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, за да се гарантира и обезпечи нормалната работа на аптеките с НЗОК, но такава среща до момента няма. Едва след завеждането на колективния иск е било получено писмо, което отново прехвърля отговорността към друга институция.

"БФС настоява за отговорно поведение от българските институции, разумен диалог и равноправно отношение към всички съсловия – обратното би задълбочило хаоса в системата и би създало затруднения за пациентите", посочват от съсловната организация.

В БФС са започнали да пристигат декларации от Регионални фармацевтични колегии с искане за оставка на ръководството на НЗОК. В момента продължават преговорите между БФС и Националната здравноосигурителна каса за договор с аптеките.

Настоящият договор е с давност до края на месеца, а нов все още не е подписан, което поставя в риск реимбурсирането на продуктите за домашно лечение.

БФС призовава институциите да предвидят необходимата основа за равноправно третиране на магистър – фармацевтите в Закона за бюджета за 2022 г. Според фармацевтите нужните средства са пренебрежително по – малки по размер от тези, които държавата повече от 18 месеца предоставя на останалите медицински специалисти.

mediapool.bg