Кламер БГ - Новини: Регулаторите в САЩ и ЕС забавят решението за ваксината на Johnson&Johnson

Регулаторите в САЩ и ЕС забавят решението за ваксината на Johnson&Johnson

Коронавирус

|
Четв, 15 Апр 2021г. 11:53ч.
Регулаторите в САЩ и ЕС забавят решението за ваксината на Johnson&Johnson

Регулаторните органи в САЩ и Европейския съюз няма да излязат толкова бързо с ясни насоки за употребата на ваксината срещу Covid-19 на фармацевтичната компания Johnson&Johnson, която също се проучва за евентуална връзка с редки кръвни съсиреци сред малък брой имунизирани, подобно на препарата на AstraZeneca. В края на миналата седмица Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяви, че започва преглед на ваксината на Johnson&Johnson за евентуална връзка с тромбози, а преди два дни по същата причина употребата на препарата беше временно спряна в САЩ. От компанията обявиха, че проактивно ще забавят пускането на ваксината си в Европа докато траят разследванията.

Очакваше се паузата в САЩ да трае само няколко дни, но Консултативният комитет на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (СDC) не излезе със становище и решението беше отложено поне със седмица заради недостатъчно информация.

Дата на следващото им заседание обаче не е определена. Комитетът е независима група от експерти извън Агенцията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ.

"Трябва да разберем по-добре риска, за който знаем, че е много нисък, но не заем колко точно и как най-добре да бъдат третирани тези случаи", коментира д-р Бет Бел, член на Консултативния комитет и професор в Университета в Сиатъл.

ЕМА, от която държавите-членки на ЕС също очакваха тази седмица да излезе с инструкции какво да правят на фона на предстоящото пускане на ваксината в Европа, също отлага със седмица произнасянето си. Ваксината бе разрешена в ЕС на 11 март 2021 г., но приложението й все още не е започнало. Johnson&Johnson е в контакт с националните власти и засега препоръчва да се съхраняват вече получените дози, докато Комитетът за лекарствената безопасност (PRAC) към ЕМА издаде препоръка. EMA обяви, че ускорява своята оценка и очаква да издаде препоръка следващата седмица. След като прегледът приключи, PRAC ще направи необходимите препоръки за минимизиране на рисковете и защита на здравето на хората.

Ваксината на Johnson&Johnson е поставена на 6.8 млн. души в САЩ, като са регистрирани 6 случая на тромбоза при жени на възраст от 18 до 48 години от 6 до 13 дни след ваксинацията. Една жена е починала, четири са били хоспитализирани.

mediapool.bg