Кламер БГ - Новини: Разкриването на Covid зони в страната напредва бавно

Разкриването на Covid зони в страната напредва бавно

Коронавирус

|
Пет, 01 Окт 2021г. 16:25ч.
Разкриването на Covid зони в страната напредва бавно

Разкриването на Covid зони в страната напредва бавно

Около 80 Covid-зони в 23 области на страната са разкрити към 30 септември, сочат данните на Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В тях пациентите с леки и средно тежки симптоми на коронавирус могат да бъдат прегледани, да им бъдат направени лабораторни изследвания, рентгенови снимки, както и да им бъдат предписани лекарства за домашно лечение.

Пет области на страната все още нямат нито една поликлиника, която да е разкрила такава зона: Видин, Кърджали, Силистра, Смолян и Търговище.

Медицинските центрове сами избират дали да сключат договор с НЗОК по новата процедура за домашно лечение на коронавирус и процесът по разкриването на нови Covid-зони напредва бавно.

За сравнение към 23 септември разкритите Covid-зони бяха около 70, а областите без нито една зона бяха 7. Оттогава насам зони бяха разкрити в Благоевград и Велико Търново.

Разкритите около 80 зони са под очакванията на МЗ да има поне 150 такива зони на територията на цялата страна, които да намалят натиска върху болниците.

Миналата седмица здравният министър Стойчо Кацаров коментира, че една от причините не навсякъде да са разкрити такива зони е оказван политически натиск върху кметове.

Списък на диагностично-консултативните и медицинските центрове на територията на страната, където има разкрити такива Covid зони можете да откриете на сайтовете на МЗ (тук) и НЗОК (тук).

mediapool.bg