Кламер БГ - Новини: Перу с най-много жертви на Covid на глава от населението

Перу с най-много жертви на Covid на глава от населението

Коронавирус

|
Вт, 01 Юни 2021г. 11:20ч.
Перу с най-много жертви на Covid на глава от населението

Перу с най-много жертви на Covid на глава от населението

Властите в Перу съобщиха за рязък скок на починалите от Covid-19, чийто брой достигна към вчерашна дата 180 764 души, което е най-високият подобен показател на глава от населението в света, пресметна институтът "Джонс Хопкинс", цитиран от Ройтерс.

Перу е сред най-тежко засегнатите от пандемията от коронавирус латиноамерикански държави, с препълнени с пациенти болници и недостиг на кислородни бутилки. Експерти отдавна предупреждават, че истинският брой на жертвите на вируса е занижаван от официалната статистика.

Властите казаха, че предприемат обновяване на данните за смъртните случаи, които в неделя бяха изчислявани на 69 342, отчасти заради липса на тестване, което затруднява определянето, дали определен човек е починал от вируса или по друга причина.

"Това, което казваме е, че значителен брой смъртни случаи не са били категоризирани като причинени от Covid-19", каза здравният министър Оскар Угарте, добавяйки, че критериите за определяне на вируса като причина за смъртта са променени.

Угарте каза, че по-рано само "далите положителна проба за коронавирус" са били причислявани към смъртните случаи от заразата, но сега са въведени нови критерии.

mediapool.bg