Кламер БГ - Новини: Нов завой при ваксинацията: Приоритет за възрастни и болни, но без да връщат останалите

Нов завой при ваксинацията: Приоритет за възрастни и болни, но без да връщат останалите

Коронавирус

|
Ср, 19 Май 2021г. 10:08ч.
Нов завой при ваксинацията: Приоритет за възрастни и болни, но без да връщат останалите

Нов завой при ваксинацията: Приоритет за възрастни и болни, но без да връщат останалите

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров коригира във вторник заповедта си относно организацията на имунизацията срещу Covid-19 отпреди ден, с която даде приоритет на възрастните над 60 години и хората с хронични заболявания. Вчера заповедта даваше императивни инструкции за ваксинация на възрастни и хронично болни в дните от понеделник до четвъртък, а за всички желаещи бяха определени дните от петък до неделя. В новата заповед се казва, че от понеделник до четвъртък приоритетно се ваксинират възрастни над 60 години и хронично болни, а от петък до неделя всички желаещи. Новата редакция оставя врата за имунизация в дните от понеделник на четвъртък и на други хора, извън обявените като приоритетни възрастни и хронично болни.

С коригирането на заповедта, часове след като я е издал, Кацаров спази вече утвърдената традиция противоепидемичните заповеди да бъдат постоянно променяни, което генерира хаос и объркване сред населението и изпълнителите на медицинска помощ какво да правят.

(стара заповед, 17.05.2021 г.)

След вчерашната заповед, с която се вмени ваксинацията на възрастни и хронично болни от понеделник до четвъртък се породиха много въпроси какво да правят хората с вече записани часове в тези дни или пък тези, на които им предстои поставянето на втора доза. Част от личните лекари и болниците възприеха различни подходи. Някои казаха, че ще ваксинират първо приоритетните групи, но няма да връщат и останалите. Други обаче следваха стриктно написаното и отпращаха други желаещи.

След новината за приоритета за възрастни и хронично болни днес желаещите за имунизация пред големите ваксинационни пунктове в болниците бяха по-малко от обикновено при наличие на ваксини. Някои лекари дори изразиха опасения, че при новия ред няма да има достатъчно желаещи и може да се стигне до изхвърляне на дози ваксини.

В крайна сметка, вероятно, за да избегне подобни казуси занапред, Кацаров коригира заповедта си, с което хем възрастните и хронично болните да имат предимство, но и останалите желаещи да не бъдат връщани от пунктовете и личните лекари. От новата заповед отпада и уточнението, че имунизацията от петък до неделя ще е "по реда на записването", което също създадаваше объркване - как ще се изпълняват записаните през електронната система часове. В новата заповед пък записаните часове изобщо не се споменават, което също поражда неяснота ще важат ли.

(нова заповед, 18.05.2021 г.)

Бившият здравен министър Костадин Ангелов (ГЕРБ) видя в това извоювана лично от него победа, след като преди ден призова Кацаров да не закрива залените коридори, защото така ще забави темпа на ваксинация и постигането на колективен имунитет.

"Здравният министър се вслуша в призива ми и отмени заповедта си за ограничаване на зелените коридори за ваксинация 24 часа, след като я подписа. В редакцията на документа има една нова дума - " приоритетно". Това обаче изменя изцяло смисъла на текста. Така свободното ваксиниране ще продължи!", коментира Ангелов в профила си във Фейсбук.

Той изрази и надежда новото ръководство на МЗ да признае и факта, че ваксинираните хора над 60-годишна възраст са 50% от всички българи с поставени ваксини. Преди ден Ангелов обвини Кацаров, че е излъгал за три неща, една от които е, че само 20% от ваксинираните с поне една доза са над 60-годишна възраст.

mediapool.bg