Кламер БГ - Новини: Нидерландия откри 10% заразени с Ковид сред пътниците от Южна Африка

Нидерландия откри 10% заразени с Ковид сред пътниците от Южна Африка

Коронавирус

|
Съб, 27 Ноем 2021г. 16:10ч.
Нидерландия откри 10% заразени с Ковид сред пътниците от Южна Африка

Нидерландия откри 10% заразени с Ковид сред пътниците от Южна Африка

Здравни власти на Нидерландия са открили 61 случая на COVID-19 сред пасажерите от Република Южна Африка, пристигнали в петък. Случаите бяха открити при тестовете на около 600 пътници, които кацнаха на летище Схипхол в Амстердам с два полета в петък, преди нидерландското правителство да спре въздушния трафик от Южна Африка, съобщава “Ройтерс“

В момента провеждат допълнителни тестове, за да се разбере дали някой е заразен с Омикрон, както бе кръстен най-новия вариант на коронавируса, възникнал в Африка.

Пътниците от полетите са държани отделени от другите пътници, а тези с положителна проба ще бъдат изолирани в хотел близо до летището.

Говорител на авиокомпанията KLM коментира, че ще има нови процедури, които да попречат на заразени с коронавируса хора да се качват на полетите от Кейптаун

и Йоханесбург.

Пътниците от Южна Африка, които ще останат в Нидерландия, трябва да бъдат под карантина за 5 дни.

Международна блокада на Южна Африка

Австралия и няколко други страни се присъединиха към международната блокада, наложена върху гражданите на страните от Южна Африка след откриването на Омикрон.

Може да отнеме седмици на учените, за да разберат напълно ефекта на мутациите при новия вариант и дали съществуващите ваксини и лекарства са ефективни срещу него.

Епидемиолозите предупреждават, че наложените ограничения за пътуване може да са закъснели, за да спрат Омикрон да започне да циркулира в световен мащаб. Въпреки това много страни по света - включително САЩ, Бразилия, Канада и страните от ЕС - наложиха забрани за пътуване от и до страните от Южна Африка в петък.

Япония обяви, че ще разшири засиления си граничен контрол до африканските държави. Шри Ланка, Тайланд и Оман също обявиха ограничения за пътуване до страните от Южна Африка.

mediapool.bg