Кламер БГ - Новини: Националният оперативен щаб за Covid-19 e разпуснат

Националният оперативен щаб за Covid-19 e разпуснат

Коронавирус

|
Четв, 15 Апр 2021г. 18:53ч.
Националният оперативен щаб за Covid-19 e разпуснат

Националният оперативен щаб срещу коронавируса е разформирован, съобщиха от правителствената пресслужба в четвъртък, когато се проведе последното правителствено заседание, на което премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че излиза в отпуск.

Щабът беше създаден със заповед на Борисов от 26 февруари 2020 година с цел да организира и координира действията на компетентните държавни органи в борбата с пандемията.

Щабът играеше ролята на консултативен орган към правителството. Негов председател бе началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, а в него влизаха още главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев и др. Той бе създаден на основание чл. 24, ал. 1 от Устройствения правилник на Министерския съвет.

Функциите му бяха да координира държавните институции в отговора на епидемия и да предоставя периодично актуална информация на премиера и на съответните министри за развитието на епидемичната ситуация и предприетите мерки и действия.

В началото на епидемията щабът даваше редовни брифинги по няколко пъти на ден, които през лятото бяха спрени, а от есента на миналата година се провеждат веднъж седмично - в четвъртък. Днес редовният брифинг на щаба не се състоя заради първото заседание на новия парламент.

mediapool.bg