Кламер БГ - Новини: Над половината британци имат първа игла срещу Covid-19

Над половината британци имат първа игла срещу Covid-19

Коронавирус

|
Нед, 25 Апр 2021г. 12:30ч.
Над половината британци имат първа игла срещу Covid-19

Вече над половината от хората във Великобритания са получили поне по една доза от ваксина срещу Covid-19, обяви в неделя здравният министър Мат Хенкок, цитиран от Ройтерс.

По официални данни общо 33.51 млн. души в Обединеното кралство имат първа доза, а над 12 млн. - и двете. Според министерството на здравеопазването и социалните грижи населението на Великобритания е 66.8 милиона.

Според в. "Сйнди таймс" британски представители са близо до сключването на сделка за закупуването на още десетки милиони дози от ваксината на Pfizer/BioNTech (Пфайзер/БиоНтек"). Източници от правителството твърдят, че има надежда за удвояване на първоначалната поръчка от 40 млн. дози. Ако преговорите се успешни, допълнителните количества може да бъдат предложени на хората между 20 и 30-годишна възраст като алтернатива на препарата на AstraZeneca, се казва в публикацията.

За предното денонощие са били регистрирани нови 2061 случая с коронавирус. В петък 32 души са починали в 28-дневния периода след положителни си тест.

В същото време няколко хиляди противници на локдауна, на задължителното носене на предпазна маска и срещу евентуалното въвеждане на "ваксинационни паспорти" манифестираха в събота центъра на Лондон. Те скандираха "свобода" и "свалете маските". Петима души са били задържани, а осем полицаи са пострадали при инциденти по време на демонстрацията.

Шествието под лозунга "Обединени за свободата" потегли от Хайд парк по обяд и премина по улиците на британската столица, носейки плакати с надписи "Вие сте контролирани", "Не на маските, не на ваксината, не на локдауна", "Да си върнем свободата".

По-късно вечерта в Хайд парк се събраха стотици хора и на няколко места избухнаха безредици. Осем полицаи бяха леко ранени при опит да разпръснат тълпата, която ги замеряла с бутилки и други предмети. Двама от тях са откарани в болницата, но състоянието им не буди тревога, съобщиха от столичната полиция. Петима души са били задържани от полицията заради нарушения, най-вече за нападение срещу органите на реда.

mediapool.bg