Кламер БГ - Новини: МЗ обяви, че спестяваме 188 млн. лв. от предоговорените доставки на ваксини с Pfizer/BioNTech

МЗ обяви, че спестяваме 188 млн. лв. от предоговорените доставки на ваксини с Pfizer/BioNTech

Коронавирус

|
Пет, 26 Май 2023г. 16:29ч.
МЗ обяви, че спестяваме 188 млн. лв. от предоговорените доставки на ваксини с Pfizer/BioNTech

МЗ обяви, че спестяваме 188 млн. лв. от предоговорените доставки на ваксини с Pfizer/BioNTech

България ще спести 188 милиона лева, които трябваше да заплати по договора с Pfizer/BioNTech за доставка на ваксини срещу Covid-19, след като Европейската комисия договори условията с производителя. До предоговарянето се стигна след настойчивите призиви на няколко европейски държави, в това число и България, които искаха да се предотврати огромния брак вследствие на поръчаните първоначално огромни количества и все по-намаляващия интерес към ваксините на фона на отшумяването на пандемията.

От МЗ съобщиха, че в резултат на предоговарянето в страната ни ще бъдат доставени единствено заплатените и отложени количества ваксини, които трябваше да получим през изминалата 2022 г. След това, до изтичането на договора с Pfizer/BioNTech през 2026 г., България няма да получава нови доставки, освен ако страната ни изрично не пожелае това, според нуждите на населението.

"Тази част от споразумението отговаря на искането на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, отправено пред Европейския съюз и Европейската комисия, в бъдеще България да заплаща количества ваксини единствено на база реални потребности", припомнят от ведомството.

В същото време, с предоговарянето на условията, през следващите три години страната ни ще има гарантиран приоритетен достъп до нови адаптирани ваксини,

произведени от Pfizer/BioNTech за всички бъдещи варианти на вируса SARS-CoV-2, при евентуална нужда и желание от страна на България.

През изминалата година бяха спестени още 112 милиона лева, след като се постигна споразумение, предвидени за доставка в България количества ваксини да бъдат закупени от друга държава членка.

Усилията за намаляване на доставките от Covid ваксини започнаха при редовното правителство от министър Асена Сербезова и бяха продължени в мандата на служебния министър Асен Меджидиев.

Досега общата стойност, която е платила България за ваксини срещу Covid-19, е в размер на 345 924 061 лв, в т.ч. 1 305 464 авансово платени през 2022 г. дози., стана ясно наскоро от данни на МЗ.

По информация, предоставена от МЗ на Mediapool по ЗДОИ, към края на миналата година бракуваните и подлежащите на брак ваксини срещу Covid-19 у нас бяха над 2.1 млн. дози, а стойността им надхвърляше 50 млн. лева.

България остана страната с най-ниско ваксинационно покритие в целия ЕС, като към днешна дата 30.1% от населението е с първичен имунизационен курс спрямо 73% средно в ЕС. С една бустерна доза у нас са 12% при 54.8% в ЕС и 1.6% са с втори бустер спрямо 14.3% в ЕС.

mediapool.bg