Кламер БГ - Новини: Коронавирусът в Европа: Почти половината от германците искат да носят маски и след края на пандемията

Коронавирусът в Европа: Почти половината от германците искат да носят маски и след края на пандемията

Коронавирус

|
Ср, 02 Юни 2021г. 16:26ч.
Коронавирусът в Европа: Почти половината от германците искат да носят маски и след края на пандемията

Коронавирусът в Европа: Почти половината от германците искат да носят маски и след края на пандемията

Почти половината от германците искат да продължат да носят маски за защита от болести и след края на коронавирусната пандемия, става ясно от проучване на социологическата агенция "Сиви", предаде ДПА.

Проучването е направено от "Сиви" по искане на германския вестник "Аугсбургер алгемайне" и в него са взели участие около пет хиляди души.

От резултатите от проучването става ясно, че 44,7 процента от анкетираните искат да продължат да носят маски, а 41,9 процента са заявили, че вече не искат да ги носят. Останалите анкетирани не са изразили ясна позиция по въпроса.

Мерките за борба с коронавируса, като например носенето на предпазни маски, спазването на социална дистанция и честото миене на ръцете, доведоха до значително намаляване на случаите на заразяване с други болести. Спад се наблюдава най-вече при болестите, които, подобно на коронавируса, се предават по въздушно-капков път. Строгото спазване на мерките срещу коронавируса доведе почти до "липса" на грипен сезон за 2020-2021 година.

При различните възрастови групи се наблюдават различни тенденции във връзка с бъдещото носене на предпазни маски. Във възрастовата група от 18 до 29 години 50,5 процента от анкетираните са против идеята да продължат всекидневно да носят предпазни маски. Разлика има и по полов признак: 41,2 процента от мъжете подкрепят идеята, докато сред жените процентът на подкрепящите я е 48,2.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия нараснаха с 4917 за денонощие, до общо 3 687 828, по данни на института за инфекциозни болести "Роберт Кох", предаде Ройтерс. За последното денонощие са починали 179 души, с което общият им брой достигна 88 774.

Четвъртата фаза на премахването на мерките, наложени за ограничаване на разпространението на коронавируса в Обединеното кралство, е поставена под въпрос, след като независими експерти и правителствени здравни съветници призоваха за забавяне на "връщането към нормалния живот", съобщава британският вестник The Independent.

Експертите предупредиха, че пълното премахване на ограниченията за контакт между хората и възобновяването на останалите области на бизнеса, насрочено за 21 юни, може да създаде "фалшиво чувство за сигурност" сред третата вълна на COVID-19 в страната. Експертите настояват за отлагане на етапа, докато учените не оценят въздействието на новия, по-заразен индийски щам на коронавируса.

Според Рави Гупта, професор по клинична микробиология в Университета в Кеймбридж, забавянето от няколко седмици ще бъде критично, тъй като Обединеното кралство е близо до "достигане на ниво на ваксинация, което ще помогне за овладяването на вируса".

Въпреки факта, че заболеваемостта във Великобритания е спаднала до рекордно ниско ниво от края на миналото лятото, в страната има всички признаци за опасност от появата на нова вълна на коронавирус, алармира Гупта. В същото време експертът не призовава за отказ от премахването на ограниченията, а само за отлагането им до момента, в който учените ще разбират по-добре новия щам на коронавируса. Той отбеляза, че Джонсън е взел решение да премахне ограниченията, преди да се появи индийския щам.

Професор Адам Фин от Съвместния комитет по ваксините и имунизациите също посочи риска от нова вълна във Великобритания, призовавайки "да направим всичко възможно, за да сведем този риск до минимум". Фин предупреди, че британското правителство може да се окаже в ситуация, в която трябва да отстъпи и да въведе отново сериозни ограничения.

В същото време експертите подчертаха, че все още не е известно колко успешна ще се покаже ваксината срещу индийския щам, въпреки високите нива на ваксинация във Великобритания.

На свой ред Британската медицинска асоциация, която представлява интересите на лекарите в Обединеното кралство, призова правителството "да действа изключително внимателно, когато обмисля дали да отмени ограниченията на 21 юни". Асоциацията се опасява, че преждевременните решения ще подкопаят усилията на Националната здравна служба и ще увеличат и без това сериозната тежест за персонала, който вече е "психически и физически изтощен".

mediapool.bg