Кламер БГ - Новини: Коронавирусът в Европа: Над половината германци и французи са ваксинирани

Коронавирусът в Европа: Над половината германци и французи са ваксинирани

Коронавирус

|
Ср, 28 Юли 2021г. 17:30ч.
Коронавирусът в Европа: Над половината германци и французи са ваксинирани

Коронавирусът в Европа: Над половината германци и французи са ваксинирани

Над половината жители на Германия вече са изцяло ваксинирани срещу Covid-19. Това заяви здравният министър на фона на опасения от ново засилване на заболеваемостта, предаде Франс прес.

"Повече от половината германци (50,2 на сто или 41,8 милиона) имат пълна ваксинационна защита, 61,1 процента (50,85 милиона) от гражданите са получили поне една доза", посочи в Туитър Йенс Шпан. "Колкото повече хора се ваксинират сега, толкова повече сигурност ще имаме наесен и през зимата!", настоя той.

Ваксините в страната вече са достатъчно, но в последно време кампанията губи темпо и още е далеч поставената цел от 80 процента ваксинирани за постигане на колективен имунитет.

Днес институтът "Роберт Кох" съобщи за 2768 нови случая за денонощие и увеличен брой на заразените до 15 на 100 000 жители на седемдневна база. В началото на юли този показател се движеше около пет.

Германия дълго време поддържаше редица антивирусни ограничения. Много от тях вече са вдигнати, но за да идат на кино или да посетят някои ресторанти, хората трябва да представят доказателство, че са ваксинирани или преболедували, а неваксинираните - отрицателен тест за вируса.

В Германия се разраства дебатът за начините да бъдат убедени хората с резерви спрямо ваксините, без да се прилага принуда - деликатна тема два месеца преди парламентарните избори.

В края на седмицата близък до Ангела Меркел хвърли камък в блатото. Хелге Браун, началник на кабинета на канцлерката и при това лекар, спомена, че ако заболеваемостта продължи да се разраства, може би предстоят рестрикции за неваксинираните, дори с отрицателен тест.

Предположението му, изтълкувано от мнозина като прикрито задължение за ваксинация, предизвика възмущение в страната, стриктно спазваща личните свободи и чиито ръководители гръмко уверяваха от месеци, че никой няма да бъде принуждаван да се имунизира. Либералната партия например разкритикува изказването като посегателство върху фундаменталните права.

Наложи се говорителка на правителството - Улрике Демер, отново да потвърди, че първата европейска икономика няма да налага никакво, дори частично задължение, каквото въведе Франция за персонала, полагащ здравни грижи.

Армин Лашет, фаворитът сред възможните приемници на Ангела Меркел след парламентарните избори на 26 септември, също препотвърди, че е против, и призова да се използва убеждение и да се разширяват възможностите за ваксинация.

Всеки втори французин вече е напълно ваксиниран, съобщи Главната дирекция по здравеопазване, цитирана от Франс прес. Това равнище все още е далеч от прага на колективния имунитет, изчисляван на около 90 процента от населението предвид новия вариант Делта, който е по-заразен.

Прагът от 40 милиона души с поставена поне една доза ваксина беше преминат в понеделник, месец по-рано от първоначално набелязания срок. Сега правителството планира до края на август французите с една доза ваксина да станат 50 милиона.

Изправено пред взрив на новите случаи, които редовно надхвърлят 20 000 на ден, правителството продължава ваксинационната си кампания, опитвайки се да обхване най-уязвимите и хората, които се колебаят.

Досега натискът върху болниците беше овладян, но болничните показатели започнаха отново да се покачват. От няколко дни броят на пациентите в реанимация леко се повишава, като днес те бяха над 1000. Броят на настанените в болница с новата болест вчера надхвърли 7000.

Здравният министър Оливие Веран отбеляза, че благодарение на ваксинацията в страната има по-малко пациенти в болница в тежко състояние, отколкото при предишните вълни на епидемията, при сходен брой на заразените.

Служител без здравен паспорт може да бъде уволнен, ако отказва да се ваксинира след 30 август, пише френският в. "Паризиен", като цитира предупреждението на министърката на труда Елизабет Борн. Това следва от общите разпоредби на френското трудово законодателство, подчерта тя.

Френските здравни власти бият тревога за Синдрома на мултисистемното възпаление при децата, пише френският в. "Депеш". Болестта засяга множество системи в организма и може да се появи 3 до 6 седмици след асимптоматично заразяване с КОВИД-19, особено при деца под 5 години. Необходими са бързи действия, за да се избегнат драматични последствия, включително тежки проблеми със сърцето.

Нарастват надеждите за постигането на стаден имунитет в Шотландия, след като броят на случаите намаля наполовина през последните дни, пише британският в. "Таймс". Според Джейсън Лейч, старшият клиничен съветник на регионалните власти, 90 на сто от възрастните там имат антитела благодарение на ваксинациите или на прекарано заболяване. Близо 57 на сто от пълнолетните жители са изцяло имунизирани.

Англия ще позволи от 2 август на изцяло ваксинирани лица, пристигащи от САЩ и ЕС, да влизат в страната, без да бъдат поставяни под карантина. Това обяви днес британският транспортен министър Грант Шапс, цитиран от Ройтерс.

Той уточни, че мярката се отнася за хората с ваксина, одобрена в Съединените щати и Европейския съюз. Остава в сила изискването към пристигащите да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен преди да започнат своето пътуване, а на втория ден след завръщането си в Англия отново да се тестват.

Норвегия отлага за втори път планираната последна стъпка за отваряне на икономиката си след локдауна поради продължаващото разпространение на варианта Делта на коронавируса, съобщи днес правителството, цитирано от Ройтерс. "Нова оценка на ситуацията ще бъде направена в средата на август", каза на пресконференция министърът на здравеопазването Бент Хьойе.

Ще продължат да действат мерки като обслужване в ресторанти и барове само на маса, както и ограничението за събиране на не повече от 20 души в частни жилища.

През април правителството задейства план в четири стъпки за постепенно отменяне на повечето рестрикции. Първите три етапа от плана приключиха до средата на юни.

На 5 юли министър-председателката Ерна Сулберг предупреди, че четвъртата фаза ще настъпи най-рано в края на юли или началото на август поради опасенията от варианта Делта.

По данни на норвежкия Институт за обществено здравеопазване до момента около 80 процента от пълнолетните жители на Норвегия са имунизирани с първа доза ваксина, а 41 процента са напълно ваксинирани.

Благодарение на ранното въвеждане на локдаун през март 2020 г. и последвалите стриктни ограничения страната с население от 5,4 милиона души е с едно от най-ниските равнища на смъртност от коронавируса в Европа - починалите в Норвегия са около 800, отбелязва Ройтерс.

Швеция през последните седмици постигна нулева смъртност от Covid-19. Според данни на Световната здравна организация (СЗО) в страната от 14 юли не е регистриран нито един смъртен случай от заразата.

В хода на ваксинационната кампания в Швеция са поставени повече от 10 милиона дози ваксини, като напълно ваксинирани са вече близо 50 процента от населението на страната. В Швеция напоследък се отчитат средно между 400 и 600 новозаразени с коронавируса за денонощие, което е едва 6 процента от максималните показатели, регистрирани през декември миналата година.

От началото на пандемията в Швеция са регистрирани над милион заразени и повече от 14 600 жертви.

mediapool.bg