Кламер БГ - Новини: Кацаров: Няма да има локдаун, мерките работят

Кацаров: Няма да има локдаун, мерките работят

Коронавирус

|
Пет, 05 Ноем 2021г. 11:33ч.
Кацаров: Няма да има локдаун, мерките работят

Снимка: БГНЕС

Наложените от здравното министерство мерки работят и затова не се налага локдаун. Това заяви пред бТВ министърът Стойчо Кацаров. По думите му нарастването на новите случаи е спряло. Статистиката наистина показва подобна тенденция, но тя е крехка – само за последните два дни се отчита лек спад.

"Мерките работят. Причината е, че хората ги приеха и сами ги спазват, а не толкова контролът, упражняван от властите", отчете министърът.

Най-сериозната мярка, въведена от него, е зеленият сертификат. От влизането й сила са минали точно две седмици. Според него протестите срещу сертификата са организирани от политически партии. Целта била да се печелят гласове.

Въпреки тенденцията за намаляване на случаите, опасността за здравната система остава, подчерта министърът. В момента в болници се лекуват над 8 хил. души, а в интензивни сектори са над 700 пациенти.

"Заплахата е да не можем да приемем всички в болници и да ги лекуваме. Това е най-лошото, което може да се случи. Ако не продължим да се придържаме към тези противоепидемични мерки, ако не продължим да се ваксинираме масово, нищо добро не ни чака", каза здравният министър.

Пред NovaNews Кацаров определи като "неоснователни"

твърденията, че властите не налагат по-строги противоепидемични мерки заради предизборната кампания. По думите на Кацаров президентът Румен Радев е бил информиран за заповедите, но не е търсено съгласието му.

Кацаров съобщи, че броят на заразените с коронавирус в четвъртата вълна е с близо 30% по-висок на седмична база в сравнение с предишните пикове на пандемията. Въпреки това процентът на починали и хоспитализирани е по-нискък, което според Кацаров се дължи на това, че системата се справя и е подготвена.

“Засега не се налага локдаун. Мерките са достатъчно строги. Ако спазваме тези със зеления сертификат, дистанцията и хигиената, смятам, че ще се справим. Зеленият сертификат е строга мярка, но тя дава възможност да ходиш на работа, на училище, на ресторант, в магазина. Тя не лишава, а открива възможности, които иначе не бихме имали и намалява риска. Алтернативата е да затворим всичко“, коментира той.

“Очаквам намаляването на заболеваемостта да се види в близките дни. Това ще се случи с правилните мерки, които хем ни помагат да ограничим заразата, хем позволяват на хората да продължат да водят естествен начин на живот. Идната седмица ще се опитаме да възстановим и присъственото обучение в безопасна среда“, каза още здравният министър.

Осигуряваме респиратори, изпратени в различни болници по проекти, които не се използват. Наличните ресурси трябва да се ползват по-ефективно. Беше подписан анекс, който да позволи на болниците от второ ниво на компетентност да сключат договор за лечение на пациенти с коронавирус. Това може да ни даде допълнително около 80 реанимационни легла", каза още д-р Кацаров. И опроверга твърдението, че има болници, в които липсва кислород, но призна, че някои лечебни заведения изпитват проблеми с количеството.

Относно тестовете за антитела Кацаров заяви, че критериите за това те да станат основание за издаване на зелен сертификат са много – какви са референтните граници и нивата, които гарантират защита, кои видове антитела да се признават.

"Ако се стигне до положително становище от експертите по този въпрос, те ще трябва да кажат и колко време трябва да бъде валиден такъв документ. Всички сме се ваксинирали през годините, но никой не си е мерил антителата. Дори да имаш висок титър, това не е пречка да се ваксинираш. Не съм ходил да си меря антитела, за да реша да се ваксинирам - това е форма на глупост", смята министърът.

mediapool.bg