Кламер БГ - Новини: Кабинетът отпусна допълнително 64 млн. лв. за първа линия, антигенни тестове за учениците и лекарства

Кабинетът отпусна допълнително 64 млн. лв. за първа линия, антигенни тестове за учениците и лекарства

Коронавирус

|
Ср, 27 Окт 2021г. 14:54ч.
Кабинетът отпусна допълнително 64 млн. лв. за първа линия, антигенни тестове за учениците и лекарства

Кабинетът отпусна допълнително 64 млн. лв. за първа линия, антигенни тестове за учениците и лекарства

Министерският съвет одобри допълнителни средства в размер на 64 млн. лв. за закупуването на лекарства, пари за работа на първа линия и антигенни тестове за учениците.

По бюджета на Министерството на здравеопазването се превеждат 13 000 000 лв., с които се предвижда да се закупят неинвазивни бързи антигенни тестове, подходящи за изследване на деца, при които се използва слюнка, вместо назофаренгиален секрет за откриване на SARS-Co V-2. МЗ обяви обществената поръчка за закупуването на 400 000 теста за учениците, като срокът за подаването на оферти е до 29.10.

Предвижда се да се провежда изследване на учениците от начален курс на обучение преди началото на учебните часове. Със средствата ще се закупят около 1 600 000 бързи антигенни теста, което ще позволи тестване на децата от началния курс на образование ( от I до IV клас) два пъти седмично, в рамките на един месец.

С друго правителствено постановление са одобрени допълнителни средства в размер на 38 600 000 лв. за допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал, пряко ангажиран в борбата с Covid-19.

12 500 000 лв. сe отпускат за поддържане на резерв от лекарствени продукти в лечебните заведения за болнична помощ и готовност при възникване на недостиг в следствие на извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на Covid-19. Целта е достъп на всички пациенти, нуждаещи се от спешно осигуряване на качествени, ефективни и достъпни лекарства. Списъкът на лекарствените продукти, съдържащи се в резерва, лечебните заведения, в които ще се съхраняват, както и указания за осигуряване, отчетност и контрол на разходването на тези лекарствени продукти са определени в заповед на министъра на здравеопазването.

mediapool.bg