Кламер БГ - Новини: Ефективността на ваксината на "Пфайзер" спада след шест месеца

Ефективността на ваксината на "Пфайзер" спада след шест месеца

Коронавирус

|
Вт, 05 Окт 2021г. 10:57ч.
Ефективността на ваксината на "Пфайзер" спада след шест месеца

Ефективността на ваксината на

Ефективността на ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" за предотвратяване на инфекцията от Covid-19 спада от 88 на сто до 47 на сто шест месеца след втората доза, съобщи Ройтерс, позовавайки се на данни, публикувани от здравните агенции на САЩ в медицинското сп."Лансет".

Анализът сочи, че ефективността на ваксината за предотвратяване на хоспитализация и смърт от Ковид-19 остава висока до 90 на сто поне за шест месеца, дори и за силно заразния вариант Делта на новия коронавирус, предаде БТА.

Според данните спадът се дължи повече на намаляващата ефективност, отколкото на разпространението на по-силно заразни варианти, посочват учените.

Изследователи от "Пфайзер" и "Кайзер Пърманенте" са изследвали електронните здравни досиета на близо 3,4 милиона души за периода декември 2020 г. и август 2021 г.

"Специфичният анализ за вариантите ясно показва, че ваксината на "Пфайзер/"Бионтех" е ефективна срещу всички налични варианти, предизвикващи тревога, включително и срещу варианта Делта", каза Луис Джодар, старши вицепрезидент и главен медицински специалист на ваксините "Пфайзер".

mediapool.bg