Кламер БГ - Новини: В Северна Гърция срещу 300 евро се продават фалшиви български ваксинационни сертификати

В Северна Гърция срещу 300 евро се продават фалшиви български ваксинационни сертификати

Коронавирус

|
Ср, 03 Ноем 2021г. 14:45ч.
В Северна Гърция срещу 300 евро се продават фалшиви български ваксинационни сертификати

В Северна Гърция срещу 300 евро се продават фалшиви български ваксинационни сертификати

Гръцката държавна телевизия ЕРТ излъчи репортаж, посветен на начина, по който действат предполагаеми български измамници, които пласират на гръцкия пазар сертификати за ваксинация срещу Covid-19 от България.

Журналистката от телевизията Ния Авдели е разговаряла с предполагаемия "оперативен представител" на престъпната група в Гърция, който потвърждава пред камерата на ЕРТ слуховете, че срещу 300 евро желаещите могат да придобият ваксинационен сертификат от България, без да се ваксинират.

Твърди се, че клиентите на схемата идват предимно от Северна Гърция.

В репортажа, за който съобщава БТА, се казва, че България чупи всички отрицателни рекорди по смъртност в Европейския съюз и регистрира четирицифрен брой случаи на коронавирус дневно, като същевременно все повече стават обвиненията, че семейни лекари издават сертификати, без обаче да поставят съответните дози от ваксините.

Припомня се, че в България ваксинациите се извършват от семейните лекари извън контролирана среда, т.е. насаме с пациента, за разлика от ваксинационните центрове, където това се прави в присъствието на 6-7 души. Това изглежда, че дава възможност за търговия със сертификати без действителна ваксинация, коментира телевизионният канал.

Според твърденията на "посредника", излъчени от ЕРТ, срещу 300 евро и кратко посещение в София всеки може да се снабди с европейски ваксинационен сертификат.

Гръцките власти казват, че внимателно наблюдават ваксинираните гърци с постоянен адрес в Гърция, които представят сертификати от България и Румъния. В скорошни законодателни промени са предвидени сериозни наказателни и финансови санкции за незаконни действия, свързани с тестването и ваксинирането.

Гърция обяви нови ограничения за неваксинираните

Същевременно гръцкият министър на здравеопазването Танос Плеврис обяви снощи нова поредица от мерки, насочени срещу разпространението на коронавируса в страната.

Плеврис подчерта, цитиран от в. "Катимерини", че "ограниченията ще засягат неваксинираните, защото те са в най-голям риск и трябва да има мерки, които да ги защитят".

По-конкретно всички неваксинирани в частния и в публичния сектор ще бъдат задължени да си правят по два PCR или бързи теста седмично, за да стигнат до работните си места.

Освен това достъпът на неваксинирани лица в банки, обществени институции, търговията на дребно, смесени пространства на заведения и фризьорски салони ще става единствено след представяне на отрицателен PCR или бърз тест.

Няма да има такива ограничения в хранителните магазини, аптеките и храмовете.

Увеличават се на 5 хиляди евро глобите за собствениците на заведения, които допускат неваксинирани в закритите помещения. Наказанието за нарушенията на разпоредбите включва и затваряне на заведението за 10 дни.

Плеврис каза, че въпреки епидемичния взрив страната не може да предприеме по-строги ограничителни мерки, доколкото 73 процента от населението е ваксинирано. Той каза, че "всички данни показват, че тези, които са се ваксинирали, са изправени пред 30 пъти по-нисък риск от тежко заболяване или заболяване, което да ги отведе в интензивно отделение", а "над 85 процента от пациентите в интензивните отделения са неваксинирани".

Министърът каза, че от 5 ноември се отваря платформата за запазване на час за ваксинация с трета доза на всички лица над 18-годишна възраст, стига да са изтекли 6 месеца от втората доза на ваксината им. Гръцкото правителство започва и кампания за насърчаване на ваксинацията с телевизионни спотове с научни данни и със съобщения на мобилните телефони на неваксинираните.

Вчера за втори пореден ден Гърция отчете рекорден денонощен брой новозаразени. За последните 24 часа в страната са регистрирани 6700 положителни теста. Починалите са 59, 434 пациенти са в интензивни отделения. 69.8% от гърците са напълно ваксинирани при средно 75.6% за ЕС. Има обаче и райони, като например Северна Гърция, в които не повече от половината от населението е ваксинирано.

Премиерът Кириакос Мицотакис изключи въвеждането на нова национална карантина. "Сега, когато ваксината е налична, икономическати и социалните дейности няма да бъдат затворени", каза той.

Мицотакис добави, че правителството не иска да лишава ваксинираните от права, които са им предоставени след спазване на препоръките за безопасност.

"Междувременно тези, които все още не са защитили [здравето си] с ваксината, ще трябва да бъдат подложени на по-стриктен мониторинг, с по-чести тестове, за да защитят себе си и хората около тях", каза премиерът.

mediapool.bg