Кламер БГ - Новини: Болница "Иван Рилски" даде разяснения около ваксинацията с AstraZeneca

Болница "Иван Рилски" даде разяснения около ваксинацията с AstraZeneca

Коронавирус

|
Вт, 20 Апр 2021г. 15:24ч.
Болница "Иван Рилски" даде разяснения около ваксинацията с AstraZeneca

Университетската болница "Свети Иван Рилски" даде разяснения как ще протича имунизацията с ваксината на AstraZeneca след издадените пред иден препоръкти от Националния ваксинационен щаб.

Ваксината на Oxford/AstraZeneca не се прилага при жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения.

Кои са хората с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения:

Става въпрос за хора, които са преживявали в миналото такива инциденти и пациенти, които са със заболявания, водещи до тромбоза и/или тромбоцитопения. Такива са антифосфолипиден синдром, васкулити, идиопатична тромбоцитопения, варици. При тях ваксината трябва да се поставя с повишено внимание и след консултация с личния лекар.

Всички лица, получили първа доза от ваксината на Oxford/AstraZeneca, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина.

Какво се разбира под "сериозни нежелани лекарствени реакции":

Под "сериозни нежелани реакции" се имат предвид тромбозите и/или тромбоцитопениите, които са описани при 222 души с доказана връзка с ваксината на Oxford/AstraZeneca. Това са 6 случая на 1 милион.

Реакции като треска и температура за няколко дни са описани при всички ваксини и не се смятат за сериозни нежелани реакции.

Лицата, които са ваксинирани с първа доза на ваксината на Oxford/AstraZeneca и не желаят да получат втора доза от същата ваксина, могат да получат доза от ваксината на Pfizer/BioNTech не по-рано от 84 дни след първата доза на Oxford/AstraZeneca. Тогава имунизацията се счита за завършена.

При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 6 месецa след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

Преболедували от COVID-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

На територията на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" функционират два ваксинационни кабинета:

В кабинета на двора на болницата се ваксинират:

– Граждани, записали се през единната информационна система на Министерство на здравеопазването, когато се осигурят ваксини.

– Граждани, желаещи ваксина на Oxford/AstraZeneca без предварително записване

Ваксинацията става с наличните към момента ваксини.

Работно време: от 8:00 до 19:30 часа

Специализираният кабинет за ваксинация срещу COVID-19 на хора над 65 години се намира в основната сграда на болницата, ет. 1, каб. 72. Той е с работно време от 10:00 до 16:00 часа. За да няма струпване е необходимо предварително записване за иРНК ваксини, което се извършва на място. В момента имунизацията се извършва с ваксините на Oxford/AstraZeneca. Щом бъдат получени РНК ваксини, записалите се ще бъдат извикани за провеждане на имунизация. Това ще стане по реда на записване.

За записване за ваксина през единния електронен регистър: https://his.bg/bg/reservation

mediapool.bg