Кламер БГ - Новини: Богатите страни привличат медицински сестри за битката с Омикрон

Богатите страни привличат медицински сестри за битката с Омикрон

Коронавирус

|
Вт, 25 Ян 2022г. 11:58ч.
Богатите страни привличат медицински сестри за битката с Омикрон

Богатите страни привличат медицински сестри за битката с Омикрон

Омикрон вълната на коронавируса накара богатите страни да засилят наемането на медицински сестри от по-бедните части на света, задълбочавайки и без това кризата с кадрите там, заяви Международният съвет на медицинските сестри, цитиран от Ройтерс.

Заболявания, професионално прегаряне и напускане на персонал - заради всичко това недостигът в световен мащаб от такива кадри достигна безпрецедентни равнища от началото на пандемията, заяви в интервю за Ройтерс Хауърд Катън, ръководител на женевската организация, която представлява 27 милиона сестри и 130 национални браншови организации от цял свят.

За да запълнят липсите, западните страни включиха в борбата с пандемията военни и пенсионирани медици, както и доброволци, но и все по-усилено набират кадри в чужбина, а това е тенденция, която задълбочава здравното неравенство по света, продължи той.

"Определено сме свидетели на увеличаване на набирането на медицински сестри в чужбина от страни като САЩ, Великобритания, Канада и Германия", каза Катън. Той се позова на доклад, на който е съавтор, посветен на пандемията и ситуацията с медицинските сестри по света.

"Наистина се опасявам, че това бързо и лесно решение, което наблюдаваме, много прилича на това, на което станахме свидетели с предпазните средства и ваксините, когато богатите страни използваха икономическата си мощ, за да изкупуват и да се запасяват - ако постъпят така и с медицинските сестри, това само ще задълбочи още повече неравенствата", заяви Катън.

Още преди пандемията е имало световен недостиг от 6 милиона сестри и в близо 90 процента от случаите този дефицит е засягал страни с нисък и около средния жизнен стандарт, сочат данните на международния съвет.

Някои от наеманите в последно време от чужбина медицински сестри в западните страни са от региона на юг от Сахара, включително от Нигерия, и от някои части на Карибския регион, заяви Катън и добави, че сестрите често пъти са мотивирани с по-високи заплати и по-добри условия от тези в родината си.

Според доклада на международния съвет като средство за улесняване на този процес се използва и предоставянето на сестрите на благоприятен за тях имиграционен статут.

"Някой би казал, че по този начин богатите страни просто си спестяват разходите за подготовка и обучение на собствен здравен персонал", каза Катън.

Но дори и богатите страни ще срещнат трудности да се справят с огромната нужда от медицински грижи, която ще възникне след края на пандемията, предупреди той, и призова за по-големи инвестиции в обучението на медицински сестри и за изготвянето на 10-годишен план за подобряването на ситуацията в това отношение. Това са грижи, които не е могло да бъдат оказани по време на пандемията, но с времето нуждата от тях се е трупала.

"Нуждаем се от съгласувани действия на международно равнище, които да бъдат подплатени със сериозни инвестиции, а не само с топли думи, банални фрази и ръкопляскане", заяви той.

mediapool.bg