Кламер БГ - Новини: Кирил Петков отложил визитата в Брюксел заради вътрешните проблеми

Кирил Петков отложил визитата в Брюксел заради вътрешните проблеми

България

|
Вт, 14 Дек 2021г. 14:54ч.
Кирил Петков отложил визитата в Брюксел заради вътрешните проблеми

Кирил Петков отложил визитата в Брюксел заради вътрешните проблеми

Премиерът Кирил Петков съобщи, че няма да представя България на Европейския съвет в Брюксел в края на седмицата заради проблемите в страната.

"В момента със съществуващите кризи, предпочитам първата ми поява да не е в Брюксел, защото трябва да приоритизирам. Президентът Румен Радев ще представи България", каза Кирил Петков в отговор на журналистически въпрос след заседанието на Министерския съвет.

Първата задача на правителството е решаването на проблема с наводненията от последните дни. Предстои да се направи план, за да се погрижим за пострадалите хора, каза премиерът.

Кирил Петков заяви още, че е останал изненадан от решението на Комисията за енергийно и водно регулиране да обяви поскъпване на тока и парното в понеделник вечерта, часове след като новото правителство встъпи в длъжност.

Втората важна задача за правителството е решаването на въпроса с изоставащата ваксинация, посочи премиерът.

В понеделник при предаването на властта стана ясно, че Кирил Петков се готви да лети за Брюксел, за да представи плановете на новото правителство пред европейските ни партньори.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поздрави новия български премиер в "Туитър", като първоначално в съобщението се посочваше, че го очаква с нетърпение на заседанието на европейските лидери в четвъртък.

По-късно обаче поздравителният адрес беше редактиран и от него отпадна текстът, че Урсула фон дер Лайен очаква с нетърпение Петков на лидерската среща.

Междувременно около 20 часа в понеделник от президентството съобщиха, че България ще бъде представена на срещата между лидерите на ЕС от президента Румен Радев, така както беше през месеците, в които страната се управляваше от назначените от него служебни правителства.

Във връзка със срещата тази седмица Радев е бил потърсен от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и двамата са провели разговор по видеовръзка, се казва в съобщение на прессекретариата на държавния глава.

mediapool.bg