Кламер БГ - Новини: Кевин Спейси се изправя пред съд по обвинение в сексуално насилие

Кевин Спейси се изправя пред съд по обвинение в сексуално насилие

Общество

|
Четв, 06 Окт 2022г. 19:24ч.
Кевин Спейси се изправя пред съд по обвинение в сексуално насилие

Кевин Спейси се изправя пред съд по обвинение в сексуално насилие

Актьорът Кевин Спейси се изправя пред съд в САЩ по отправени от Антъни Рап обвинения за сексуално насилие, предаде АП.

През 2017 г. Спейси беше принуден да се оттегли от сериала "Къща от карти", а филмовата и театралната му кариера изпаднаха в застой, след като бе уличен от Рап в сексуално посегателство преди години.

Очаква се съдебното дело да продължи по-малко от две седмици. Съдът ще се фокусира върху взаимоотношенията на двамата мъже през 1986 г. в Ню Йорк. По това време Рап е обещаващо дете актьор, а Спейси е 26-годишен и играе на "Бродуей".

Антъни Рап, тогава на 14 г., твърди, че по-възрастният актьор го поканил на парти в апартамента си в Манхатън, а после се опитал да го прелъсти в спалнята, след като другите гости си тръгнали.

Рап разказа преди няколко години в интервюта, че пияният Спейси го хванал "както младоженец държи младоженка", отвел го към леглото и легнал върху него. Рап се отскубнал и побягнал. Запазил мълчание за случилото се в продължение на три десетилетия. Когато Рап разказа историята си пред "Бъзфийд“ през 2017 г., движението #MeToo (#Аз също) тъкмо започваше да обхваща Холивуд, посочва агенцията, цитирана от БТА.

Спейси твърди, че не помни инцидента. Все пак актьорът каза, че ако действително нещо подобно на описаното от Рап се е случило, поднася най-искрените си извинения за непристойното поведение на пиян човек.

По-късно адвокатите на Спейси отхвърлиха обвиненията като фалшиви. Те твърдяха, че Рап никога не е присъствал на въпросното парти и дори случилото се да е истина, то не отговаря на законовото определение за сексуално нападение.

Заседанието по делото започва в четвъртък. Антъни Рап иска компенсация за ментални и емоционални щети, медицински разходи и загуба на работа.

Спейси, който е на 63 години, вече пледира невинен в Лондон в отговор на обвиненията на трима мъже, настояващи, че е бил сексуално агресивен към тях между 1994 г. и 2015 г. По това време Спейси е артистичен директор в театъра "Олд вик".

През това лято съдът в Лос Анджелис потвърди решение на арбитраж, според което Спейси трябва да плати 30.9 млн. долара обезщетение на създателите на сериала "Къща от карти", тъ йкато нарушил договора си с "Нетфликс".

Междувременно актьорът започна да се снима отново и имаше някои победи пред закона. През 2019 г. обвинението в Масачузетс не успя да докаже обвинение на мъж, който твърдеше, че актьорът се е държал неприлично с него в бар в Нантъкет. Спейси твърдеше, че е невинен, а обвинителят му загуби делото.

Кевин Спейси печели "Оскар" за най-добър актьор за ролята си в "Американски прелести" през 1999 г. и за най-добър актьор в поддържаща роля за "Обичайните заподозрени".

Антъни Рап е познат от филмите "Приключенията на бавачката" и телевизионния "Стар трек: Откритие".

mediapool.bg