Кламер БГ - Новини: Калфин: Спирането на помощта за Украйна би излязло по-скъпо на европейската икономика

Калфин: Спирането на помощта за Украйна би излязло по-скъпо на европейската икономика

България

|
Съб, 02 Септ 2023г. 12:52ч.
Калфин: Спирането на помощта за Украйна би излязло по-скъпо на европейската икономика

Ивайло Калфин, снимка: БГНЕС

"Спирането на европейската помощ за Украйна би излязло по-скъпо на европейската икономика и на данъкоплатците. Може би това е по-трудно да бъде обяснено на хората в Европа, но е факт", каза пред БНР бившият министър на външните работи Ивайло Калфин.

"В момента тече процедура за преразглеждане на европейския бюджет. Ако има по една точка съгласие, че ще има увеличение, отделен въпрос е с каква сума, е, че ще продължи помощта за Украйна", посочи той.

По думите му спирането на помощта за Украйна сигурно ще доведе до много бърз край на войната, но в интерес на Европа в бъдеще не е да има един агресивен съсед, а "около границата си разбиране, че по-нататъшни войни и агресии ще бъдат неприемливи."

В интерес на Европа е тази война да приключи, но това да стане така че да не се нарушават национални граници, допълни той.

Според Калфин по въпроса с финансовата помощ за Украйна на единия полюс са балтийските страни, на другия – Унгария. Той подчерта, че "решения се вземат единодушно, но по-бавно заради различните позиции".

"От една доста пасивна позиция сега минахме в една доста агресивна позиция в рамките на европейската дискусия", каза Ивайло Калфин относно българската позиция. Според него липсват по-ясни инициативи от наша страна за Черно море, защото опасността там се увеличава.

Колкото по-дълго продължава войната, толкова повече ще "свикваме" с нея, посочи Калфин.

Войната ще се отрази на изборите за Европейски парламент догодина, но не пряко. В Европа се наблюдават процеси, които са доста притеснителни – виждаме възхода на националистически партии, отбеляза още той.

mediapool.bg