Кламер БГ - Новини: Италианският център на протести срещу ваксините се превърна в огнище на зараза

Италианският център на протести срещу ваксините се превърна в огнище на зараза

Коронавирус

|
Пет, 05 Ноем 2021г. 14:06ч.
Италианският център на протести срещу ваксините се превърна в огнище на зараза

Италианският център на протести срещу ваксините се превърна в огнище на зараза

Италианският център на протести срещу ваксините се превърна в огнище на коронавирусната зараза, пише в. "Ню Йорк таймс".

След като се превърна в средище на съпротивата срещу въведения от правителството нов здравен пропуск, североизточният пристанищен град Триест стана и гореща точка на заразата.

Когато Италия въведе миналия месец най-строгия и най-широкообхватен режим със здравен пропуск в Европа, Триест се превърна в епицентър на протести. Противници на ваксините изразяваха недоволството си заедно с пристанищните работници, които скандираха, че мярката нарушава правото им на труд.

Сега, две седмици по-късно, Триест е център на нещо друго: той стана огнище на случаи на заразяване с коронавирус, за които се смята, че са пряко свързани с протестите. Има опасност от претоварване на интензивните отделения и от опетняване на репутацията на града, който в миналото се е славел като космополитно средище в рамките на Австро-унгарската империя, а понастоящем има амбицията да съживи пристанището си.

С Марио Драги начело на правителството Италия като цяло успя да овладее случаите на заразяване с коронавирус, след като понесе унищожителен удар в началото на пандемията, отбелязва "Ню Йорк таймс". Успехите на страната в борбата с ковид станаха обект на хвалби на срещата на лидерите от Г-20 миналия уикенд в Рим.

Увеличаването на броя на заразените в Триест обаче показва нагледно как едно неваксинирано малцинство, ръководещо се в действията си от опасения, свързани с отнемането на свободи, с правото на труд и с необосновани конспиративни теории, може да е заплаха за общественото здраве на останалите хора и колко трудно може да се окаже убеждаването на противниците на ваксините да се ваксинират, обобщава "Ню Йорк таймс".

mediapool.bg