Кламер БГ - Новини: Кампанията срещу ваксините е подготовка на референдум за излизане от ЕС

Кампанията срещу ваксините е подготовка на референдум за излизане от ЕС

Интервюта

|
Четв, 11 Ноем 2021г. 11:38ч.
Кампанията срещу ваксините е подготовка на референдум за излизане от ЕС

Георги Ауад

Mediapool говори по темата с Георги Ауад, който е експерт анализи, измерване и оценка на репутацията с над десет години професионален опит. Той е един от малкото у нас, които са сертифицирани експерти от AMEC (Международна асоциация за измерване и оценка на комуникацията). Част от екипа разработил „Пътеводител за проверка на фактите в дигитална среда“.ю

Избори или чипиране? Коя е водещата тема за фалшивите новини през последните седмици?

“Чипирането”. Няма как изборите да изместят ваксинацията като водеща тема, защото ние сме на последно място по ваксиниране в ЕС. Никоя водеща политическа сила няма желание да заеме твърда позиция по въпроса за ваксинацията. Темата е оставена по краищата на политическите платформи и заради това няма как да се преплете с изборите. Прякото последствие е, че когато хората говорят за избори – не говорят за ваксини. И обратното. Няма припокриване. Ако имаше партия, която се застъпваше за ваксинация, това щеше да стане видимо. Щеше да има виновник, който да бъде посочен. Сега няма. Засега спорадично във фейсбук и туитър се задават въпроси главно към представителите на "десните проекти“ защо те не са в основата на този разговор.

Как се държат основните медии в този процес?

Преди няколко дни един вестник имаше водеща корица как саксиите с мушкато ни пазят от вируса. Не мисля, че намаляват антиваксърските тенденции в медиите. За медийната среда няма разлика дали някой кани Мангъров, който е явен опонент на масовата ваксинация, или някой измежду кандидатите за президент, които говорят за фашизъм със зелени сертификати. Разликата е в това, че сега не само Мангъров е лице на този процес. Антиваксърството става много по-масово, в него се включват и хора, които искат да управляват държавата. Това, което липсваше в този процес е fact-checking, нито една медия, нито по време на интервютата, нито след това не провери достоверноста на казаното, или да направи последващо интервю, в което да се доуточнят фактите. Друга основна разлика беше, че съмнителни изследвания бяха редовно репрезентирани в онлайн медиите. А в същото време като цяло липсват умения за боравене с данни и чужди източници на информация.

Как социалните мрежи се справят с въпроса за смъртта? Помним процесията от камиони в Италия, но сега в България умират много повече хора.

Във Фейсбук не забелязвам хората да отчитат, че това е реалност. Там продължава да се пробутва конспиративната теория, че ако те блъсне кола, те пишат умрял от Ковид. В Туитър са малко по-чувствителни на тази тема. Там има хора, които обясняват ежедневно, че за седмицата са починали 1000 души, а те можеха да са живи. Разбира се и в Туитър се говори, че това са някакви напомпани бройки с цел да ти пробутат ваксината. А на хората, които са загубили близък, вероятно не им е много до това да ходят да спорят по социалните мрежи. Не мисля, че в България останаха много хора, които не познават починали от този вирус. Дори аз имам приятел, който на 39 години, без никакви странични заболявания, почина от това нещо за една седмица. Това беше човек, който ние дори не бяхме виждали да подсмърча зимата.

Коя е водещата тема за политическите тролове?

Те нямат много работа в момента. Целият ресурс е впрегнат в момента по темата за ваксинацията.

Изсипва се огромен ресурс срещу ваксинацията. Каква е целта?

Експериментът, който се провежда, е да се провери колко човека могат да повярват в някаква тотална измислица. Например, че някой иска да ни чипира.

Каква е целта?

Целта винаги е една и съща – разделяй и владей. Ако погледнете картата на процента ваксинирани в ЕС, ще видите, че бившият соцблок изостава сериозно. Ние с румънците сме лидери, но и останалите не са много далеч от нас. Това може би е проверка колко от дресировките на тоталитарния режим все още са в действие. Преди 1990 г. имахме нужда от външен враг – лошия прогнил Запад, лошия Капитализъм, които бяха виновни за нещастията на малкия човек... Сега е същото, но виновници са лошите Биг Фарма, лошият Бил Гейтс, които искат да завладеят света, но ние тук сме им единствената здравомислеща опозиция, не сме овце и сме сред 70% неваксинирани в държавата.

До какво води този процес?

Ако този процес не бъде озаптен някога, това може да доведе до ескалиране на напрежението. Може да започне прокарване на референдуми "за" и "против" оставането в ЕС и НАТО. Ние вече веднъж видяхме, че това работи във Великобритания. Стигна се до Брекзит. Сега предстои да видим докъде още може да стигне. Някой няма изгода да има обединена Европа.

Има ли руска следа в тази кампания?

Руска следа има абсолютно навсякъде. Наскоро имаше проучване как се държат различните редакции на Russia today – тези, които пишат на английски и тези, които пишат на руски. Много ясно беше показано как рускоезичната част от медията твърдо е за ваксинацията, за маските, за ограничителните мерки. На английски информацията е тотално на обратно.

(https://www.rferl.org/a/opposing-rt-narratives-covid/31530613.html)

А в България как се случват тези неща?

Избери си всяко едно от изданията, които използват като източници ТАСС, Russia today и т.н. В социалните мрежи е както обикновено, има си акаунти, които само това пускат. Ако се направи едно глобално търсене, ще се види, че за всеки пазар историите са едни и същи. Няма нужда да се измислят нови неща, защото веднъж като се пусне нещо, ако има почва да расте, то ще расте.

Има ли нещо, което прави България различна от останалите?

Винаги ми се е искало да сме уникални с нещо, но не сме. Единственото, което ни различава е, че тук пропагандата с фалшиви новини е особено успешна. По това сме лидери в целия регион.

Говорихме за комунизма, а църквата има ли роля тук?

Българите обичат да говорят колко са религиозни, но всъщност много малко наистина са. Забелязали сме, че в Западна Европа, когато папата каже: "Ваксинирайте!" и хората се ваксинират. В Русия църквата призовава към ваксинация, но тук и в Румъния църквата мълчи.

mediapool.bg