Кламер БГ - Новини: Радев призова Бойко Борисов да се кандидатира за президент

Радев призова Бойко Борисов да се кандидатира за президент

България

|
Пон, 27 Септ 2021г. 13:40ч.
Радев призова Бойко Борисов да се кандидатира за президент

Радев призова Бойко Борисов да се кандидатира за президент

Президентът Румен Радев призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да се кандидатира за президент.

"Вижте само с какви аргументи излизат - да не се стреляло по тях. Крайно време е г-н Борисов да престане да използва своята партия като щит и да защити честта й като се кандидатира за президент", каза Румен Радев.

След всички изговорени приказки и предизвикателства мисля, че това е логичният изход, добави той, след като участва в откриването на новата учебна година в Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски" в София.

Преди ден Борисов каза, че ГЕРБ до последния ден няма да излъчи кандидат за президент.

Президентът поздрави служебното правителство, че е "започнало да въвежда ред в хаоса" в енергетиката, насаден от предишните управляващи и да обезврежда заложените от тях мини.

"Трябва да се унищожат една по една олигархичните зависимости в енергийната ни система. Трета поредна седмица цените на тока в България са едни от най-ниските в Европа", добави той.

По-късно в понеделник Инициативен комитет ще издигне Румен Радев и Илияна Йотова като независими кандидати за президент и вицепрезидент на изборите на 14 ноември.

Учредителното събрание започва в 18 часа в Националния дворец на културата.

В инициативния комитет ще има представители от различни политически цветове.

Изпълнителното бюро на БСП реши трима да бъдат представители на левицата в инициативния комитет - Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова и Радослав Гайдарски.

Подкрепа за втори мандат за Румен Радев и Илияна Йотова заявиха и от други политически формации - партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", "Продължаваме промяната" на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев и други.

В понеделник Централната избирателна комисия започна да приема документи за регистрация на инициативните комитети за президентските избори.

Крайният срок е 4 октомври.

Радев обяви своята кандидатура още преди 8 месеца. Големите партии засега не са обявили своите кандидати за изборите.

mediapool.bg