Кламер БГ - Новини: Търсенето на бизнес имоти у нас се възстановява

Търсенето на бизнес имоти у нас се възстановява

Имоти

|
Ср, 07 Май 2014г. 12:54ч.
Търсенето на бизнес имоти у нас се възстановява

Търсенето на бизнес имоти у нас се възстановява, като офис площите се представят по-добре от търговските и индустриалните имоти. Това показва първото проучване за нагласите на сектора в България на глобалната организация по недвижими имоти Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS), обявено в сряда.

Резултатите са подкрепени от положителни оценки за търсенето от страна на наематели и инвеститори, както и от очаквания за ръст на наемите за първокачествени офис и индустриални площи.

Все пак българският пазар е в начална фаза на възстановяване спрямо тези в другите страни в Централна и Източна Европа. Пазарът на бизнес имоти у нас изостава в сравнение с Полша, Унгария, Румъния и Чехия в очакванията за стойностите на активите в следващите 12 месеца, но е пред тях по отношение на мненията за ръст на наемите, отчита RICS.

Като цяло индексът на доверието към инвестициите е отрицателен със стойност -6, но търсенето нараства, както показват положителните нагласи за инвестициите и в трите основни сектора на бизнес имотите през първото тримесечие на 2014 г.

Индексът на доверието за търсенето от наематели поставя страната пред останалите централно- и източноевропейски пазари.

"Доверието на инвеститорите се подобрява, но от много ниски равнища", коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на консултантската компания за бизнес имоти "Фортон" (Forton), стратегически партньор на "Кушмън и Уейкфийлд" (Cushman & Wakefield) в България и Македония.

По думите й пазарът се намира в тази фаза от бизнес цикъла, в която търсенето от наематели се оттласква от дъното, наемите се стабилизират, а търсенето от страна на инвеститорите започва да се покачва.

По сектори офисите излизат на първо място, следвани от индустриалните имоти. И в двата сектора мненията на професионалистите по недвижими имоти показват добро ниво на търсене.

Индустриалният сектор също така се характеризира с ограничено предлагане, като общата оценка за нивото на свободни площи е негативна.

Секторът на търговските площи изостава заради ръста в предлагането и отрицателните очаквания за наемите. Той също така води в прогнозите за предлагане на проблемни активи, тоест имоти и сгради, чиито приходи не са достатъчни за покриване на задълженията им към кредитори.

"Активно наблюдаваме и оценяваме бизнес възможности във всички класове активи в българския пазар, който е един от основните за нашия фонд", каза Раду Боитан, инвестиционен директор в Revetas Capital Advisors. По думите му на пазара в България има изненадващо голям брой бизнес и жилищни проекти с високо качество, които имат прекомерно големи дългове и се нуждаят от

свеж капитал за преструктуриране и обновени стратегии за управление на активите.

"В последно време повечето местни банки започнаха да предлагат проблемните активи в портфейлите си на потенциални инвеститори. Банките са склонни да се освободят от тях на стойността на непогасената главница минус начислените провизии, като резултатът обикновено е цена на актива значително под пазарната", коментира

Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD Asset Management.

Според него от страна на търсенето има признаци за ръст в пазарната активност след сключването на няколко сделки през 2013 г.

През април тази година беше листнат на фондовата борса и първият специализиран фонд за инвестиции в подценени имоти в България "Феникс Капитал Холдинг".

RICS е независима професионална организация, създадена във Великобритания и утвърдена по силата на Кралска харта. От 1868 RICS се ангажира с изработването и поддържането на най-високите стандарти за качество и почтеност в управлението на земя, имоти и строителство. В организацията членуват 100 000 професионалисти в областта на имотите, които работят в цял свят.

mediapool.bg