Кламер БГ - Новини: Израелски депутат е бил набит от полицията

Израелски депутат е бил набит от полицията

Свят

|
Съб, 10 Апр 2021г. 11:40ч.
Израелски депутат е бил набит от полицията

Израелски депутат съобщи, че е бил бит от полицията, докато участвал в демонстрация срещу израелско селище в Източен Ерусалим.

Офер Касиф, който е еврейски депутат от преобладаващо арабския блок "Обединена листа", е участвал в протест срещу изграждането на еврейски жилищен комплекс в палестинския квартал Шейх Джара в Източен Ерусалим.

Кореспондент на АФП е станал свидетел на случилото се. Журналистът е видял как полицаи хващат Касиф и го хвърлят на земята, а на видеоклип, излъчен по телевизия "Ченъл 13", се чува как демонстранти викат на иврит, че това е депутат.

"Започнаха да ме бият, счупиха ми очилата, обезумяха. Изобщо не ги интересуваше, че съм депутат", казва Касиф във видеото, цитиран от БТА.

Депутатът е бил отведен в болница с наранявания. Той обяснява, че преди идването на полицията демонстрацията била мирна и спокойна.

Полицията посочва, че депутатът е нападнал служител на реда. "Нападателят беше освободен, след като бе установено, че е депутат", се казва в съобщението на полицията. Колегите на Касиф осъдиха действията на полицаите.

"Жестокото насилие на полицията над Касиф е смъртоносен удар срещу парламента и парламентарния имунитет", заяви в Туитър депутатът от десницата Гидеон Саар, бивш съюзник на премиера Бенямин Нетаняху. Саар подкрепя изграждането на израелски селища в палестински територии.

Опозиционерът центрист Яир Лапид определи случая като шокиращ и призова полицията да го разследва.

mediapool.bg