Кламер БГ - Новини: Израел удари тунели и командни центрове в Газа, "Хамас" съобщи за 700 убити

Израел удари тунели и командни центрове в Газа, "Хамас" съобщи за 700 убити

Израел срещу Хамас

|
Нед, 03 Дек 2023г. 15:26ч.
Израел удари тунели и командни центрове в Газа, "Хамас" съобщи за 700 убити

Израелски войници в близост до границата с ивицата Газа. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Военновъздушните сили на Израел извършиха удари през нощта срещу тунели, командни центрове, складове за боеприпаси и други обекти, свързани с терористичните войски в Газа, предаде Times of Israel.

В допълнение, терористична клетка е била "елиминирана" от дрон, насочван от сухопътни сили. Флотът е обстрелвал цели, свързани с Хамас, включително военна инфраструктура, кораби, свързани с военноморските сили на Хамас, и оръжейни складове, съобщи още израелската армия.

"Хамас" съобщи за 700 убити палестинци

Израелски нападения през последните 24 часа са отнели живота на 700 души, каза в неделя говорител на "Хамас", цитиран от ДПА. Твърдението на може да бъде потвърдено от независим източник, отбелязва агенцията.

Говорителят заяви, че много от загиналите са под развалините и че спасителните служби изпитват големи трудности да достигнат до ранените и да ги отведат в болница.

В неделя говорител на Израелските сили за отбрана призова на арабски език жителите да напуснат конкретни райони в южната част на ивицата Газа и да отидат в определените зони, тъй като след края на примирието въздушните бомбардировки на Израел поразяват цели както в северната, така и в южната част на анклава.

В същото време според списъка, публикуван от граничните власти от палестинската страна, повече от 600 чуждестранни граждани и палестинци с двойно гражданство се очаква да получат днес разрешение да напуснат ивицата Газа в посока Египет.

Списъкът включва повече от 300 граждани на САЩ и Канада, както и множество германци, норвежци, гърци, турци и филипинци. Според Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси граничният пункт е отворен за почти 900 чужди граждани и такива с двойно гражданство след изтичането на примирието в петък.

Освен това тази сутрин е било разрешено да преминат 13 ранени, както и придружаващите ги лица.

Израел съобщи, че е ликвидирал командир на "Хамас"

Изтребители на израелските военновъздушни сили са ликвидирали командир на батальон на радикалното палестинско движение "Хамас" с пряко участие в нападението над Израел на 7 октомври, предаде ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на Силите за отбрана на Израел (ЦАХАЛ).

Убитият е Уесам Фархат, командир на батальона "Шеджая". Ударът на израелските ВВС е бил нанесен след получаването на точни разузнавателни данни за местонахождението на Фархат.

Според сведения на пресслужбата на ЦАХАЛ при кръвопролитното нападение на 7 октомври на територията на Израел той е издал заповедта на бойците на спецподразделението "Нухба" да нахлуят в кибуца Нахал Оз, в близост до границата с ивицата Газа.

Фархат е командир на батальона "Шеджая" от 2010 г. Той е бил един от организаторите на атентата, при който с противотанкова ракета е поразен автобус в Нахал Оз през 2011 г.

Израел няма да разположи войски в Газа след операцията

След приключването на сухопътната операция в ивицата Газа израелската армия не планира да разполаожи войски там, а ще създадат буферна зона близо до границата. Това съобщи The Times of Israel с позоваване на неназован израелски служител.

"Военното ръководство обсъжда създаването на определена буферна зона за сигурност на границата с ивицата Газа, така че Хамас да не може да концентрира военни сили близо до нея и отново да изненада Израел", цитира го изданието. "Това е мярка за сигурност, а не политическа стъпка. Ние не планираме да останем на територията, прилежаща към границата с Ивицата Газа", каза той.

Както подчертава вестникът, израелският премиер Бенямин Нетаняху е споделил тези планове с държавния секретар на САЩ Антони Блинкен по време на посещението му.

mediapool.bg