Кламер БГ - Новини: Изборната нощ не роди новини

Изборната нощ не роди новини

България

|
Пон, 03 Апр 2023г. 00:02ч.
Изборната нощ не роди новини

Сн. БГНЕС

Още едни избори по-късно сме пак там, откъдето тръгнахме:

- нито една формация няма мнозинство да управлява сама;

- съюз между първите две политически сили изглежда колкото необходим в краткосрочен план, толкова и опасен в дългосрочен, ако се претопи политическата алтернатива на корупционния модел;

- проруската партия на Костадинов продължава да се катери нагоре;

- налице са възможности за политически инженеринг с осигуряване на внезапен ръст в гласовете, така че партия под чертата към края на изборния ден да излезе над чертата.

Но каквито и прогнози или анализи да се правят, те трябва да се основават на изборни резултати. А такива в тази изборна нощ нямаше.

Сред малкото неща, които разбрахме, беше това, че в последните си проучвания преди вота социологическите агенции този път са "познали" резултатите – че ще са на кантар и че ще има "фотофиниш" не само между първия и втория, но и между третия и четвъртия.

Първите предварителни резултати от екзит пол потвърдиха тази картина – някои агенции първо обявиха ПП-ДБ за победители с по-малко от процент разлика от ГЕРБ, а после дойде паралелното преброяване, когато ГЕРБ излезе пред ПП-ДБ с около половин-един процент. Уговорките на социолозите в телевизионните студиа бяха, че този път отчитането на вота става по-бавно. Но явно и за окончателни резултати от ЦИК ще трябва да се чака доста по-дълго заради новите правила на гласуване, въведени от "хартиената коалиция" (ГЕРБ, ДПС, БСП).

Важното е, че "хартиената коалиция" постигна своето. Както чистосърдечно признаха от ДПС, хартиената бюлетина им е помогнала да постигнат основните си цели на тези избори.

Всъщност ДПС беше единствената партия, чието ръководство даде брифинг в изборната нощ. Защото отдавна са си направили сметката и знаят, че няма какво да губят, защото така и така тяхното не се губи, макар да им се иска да участват официално във властта.

ПП-ДБ стягаха пресконференция за 22 ч., но я отмениха след като започнаха да идват данни от паралелно преброяване, че ГЕРБ може би ги изпреварва на фотофиниша.

Но пък съобщение за победител дойде от самото сърце на ГЕРБ. Севделина Арнаудова, пиарка на Бойко Борисов, обяви как равният резултат означавал победа, като се имат предвид всички фактори, които са работили срещу него - арестите, "Магнитски", обединяване на партии срещу ГЕРБ и пр. Силно прозрение, което за удобство не отчита най-важното – че докато прокуратурата е съюзник на Борисов, никакви арести и "Магнитски" не го ловят и той все ще е победител.

Ако сте гледали телевизии, сте забелязали безсилието и на водещи, и на социолози, и на коментатори, да анализират ситуацията. Клише след клише и внушения към избирателите, че са гласували за правителство между първия и втория. Ами не, не са. "Хартиената коалиция" спечели тези избори. Съвкупният ѝ резултат е по-голям от този на ПП-ДБ. Тоест, ситуацията е същата както и в предишния парламент. И също като преди, победителят Борисов няма да иска "директно прегръщане пред камерите с ДПС" (както се изрази Кънчо Стойчев пред БНТ), нито пък с БСП, които дадоха всичко от себе си да станат почти толкова изолационистка и токсична партия като "Възраждане".

Единственото сигурно за всички е, че наесен ще има местни избори и там залогът е много висок.

Развръзката от сегашните избори (решението на партиите да правят ли кабинет сега) е до голяма степен заложник на следващите.

mediapool.bg