Кламер БГ - Новини: ИТН са единствените с шанс да съставят кабинет, според Иван Костов

ИТН са единствените с шанс да съставят кабинет, според Иван Костов

България

|
Четв, 10 Юни 2021г. 20:34ч.
ИТН са единствените с шанс да съставят кабинет, според Иван Костов

Мика Зайкова от ИТН председателства откриването на 45-ото Народно събрание. Сн. БГНЕС

"Има такъв народ" са единствените, които имат шанс да съставят правителство, каквото и да означава това, коментира в четвъртък бившият премиер Иван Костов пред БНР.

"ГЕРБ са в глуха изолация, отказаха се от тях и т.нар. патриоти. БСП заради съавторството си в този модел, който сега трябва да бъде изчегъртван, също не е в състояние да събере мнозинство и да управлява", поясни той.

Според него дори и да се тръгне към трети избори (втори предсрочни - б.р.), ако няма консенсус как трябва да се излезе от трайната политическа криза в страната, как да се конструират отново службите за сигурност и съдебната система, за да гарантира върховенството на закона, няма да има изход и излизане на кризата:

"Това не се дебатира. Дебат означава да чуваш другия и да посрещаш тезите му критично, но добрите неща да приемаш, такъв дебат изобщо няма".

Костов определи обществото като крайно разделено, което е причина да не се ражда дебат, а това води до разпадане на цялата национална тъкан.

"Демократична България" дадоха програма и се опитаха да започнат този диалог, темата за съдебната реформа е постоянна тяхна тема. Те са умерени, не стигат до крайности и при тях няма шоу. Опитват се да бъдат позитивни, те се опитват да подскажат този тон на останалите, но не се получава дебат. ... Дебатът трябва да е по същество - стратегическите цели, приоритетите, подцелите и мерките", посочи Иван Костов.

Той предложи да се приеме Декларация за реформата, която трябва да започне да съгласува отсега между тези, които се канят да я правят, за да станат екип, който трябва да я извърши:

"Без екип не може да се направи крачката напред. Не може да я направи нито една партия, защото няма капацитет".

По повод заявлението на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, че няма да е депутат, но ще носи отговорност за депутати от партията си и това, което правят, Иван Костов коментира, че отговорността на лидера не е толкова пред депутатите му, а пред избирателите и пред цялата нация.

mediapool.bg