Кламер БГ - Новини: И след уволнението на полицейски шефове напрежението в Цалапица не стихва

И след уволнението на полицейски шефове напрежението в Цалапица не стихва

България

|
Пет, 20 Окт 2023г. 11:19ч.
И след уволнението на полицейски шефове напрежението в Цалапица не стихва

Атанаска Бакалова. Снимка: БГНЕС

Протестите в пловдивското село Цалапица, предизвикани от забавеното разследване на убийството на 24-годишния Димитър Малинов, ще продължат. Това заяви пред Нова телевизия майката на пострадалия Атанаска Бакалова.

Ден по-рано от МВР признаха, че са допуснати сериозни пропуски в първоначалната фаза на разследването. Това в довело до бягството в чужбина на основния заподозрян Рангел Бизюрев, който и до днес е в неизвестност. Затова бяха уволнени бившият началник на пловдивската полиция Васил Костадинов и районното управление в Стамболийски Ангел Керпиев. За освобождаване е предложен и още един полицай.

Само толкова ли?

"Разследването е забавено от самото начало. До тук ли ще спре всичко – с три уволнения?", каза Бакалова. Според нея полицаите трябва да бъдат съдени.

Тя коментира, че още на 22 юли близките са казали на полицията в Стамболийски кой може да е извършителят. Два дни по-късно той е отлетял за Германия без никой да се опита да го спре.

По случая бяха арестувани двама братя-близнаци от Цалапица. Според разследващите те са помогнали на Бизюрев да скрие тялото, но не са съучастници, защото не са участвали в убийството. Обвинителният акт срещу тях вече е готов и те ще отговарят само за укривателство.

Междувременно основният заподозрян продължава да се води в неизвестност въпреки уверенията на разследващите, че по случая се работи.

Още по темата:

Близнаците от Цалапица отиват на съд. Заподозреният за убийството още се издирва

Става дума за едни пари

Пред бТВ бившият началник на пловдивската полиция Костадинов коментира, че не е бил уволнен заради пропуски при разследването, а по съвсем друга причина - за това, че е подписал изплащане на пари.

"Заповедта за дисциплинарно уволнение е във връзка с вменена ми злоупотреба с власт във връзка утвърждаване на един протокол за изплащане на допълнителни средства - за разположение", обясни Костадинов.

Това са минимални суми, които служителите получават за това, че са на разположение 24/7 и могат да бъдат извикани и в почивен ден. В случая става дума за 35 стотинки на час.

"Този протокол касае месец юни, един месец преди убийството. С този протокол, който минава на четири подписа преди моя, началникът на районното управление в Стамболийски е получил 14 лева", заяви Костадинов.

По същото време в студиото бе и главният секретар на МВР Живко Коцев, който заяви, че не е реагирано правилно след получаване на сигнала за изчезването на убития Малинов. Темата с парите обаче Коцев отказа да коментира с аргумента, че не иска да влиза в обяснителен режим.

mediapool.bg