Кламер БГ - Новини: Русия с нов ракетен залп срещу Украйна

Русия с нов ракетен залп срещу Украйна

Война в Украйна

|
Пон, 05 Дек 2022г. 16:12ч.
Русия с нов ракетен залп срещу Украйна

Сн. ЕПА/БГНЕС, архив

Русия изстреля нов залп от ракети срещу Украйна, което накара хората да се насочат към бомбоубежищата в цялата страна, съобщи Ройтерс.

Сирените за въздушна тревога завиха в столицата Киев заради това, което украински официални лица описаха като нова вълна от руски ракетни удари след началото на инвазията на 24 февруари.

Съобщава се за ракетни удари в столицата Киев, в Сумска област, Николаев и Одеса, според местните власти, като в редица райони има сигнали за въздушна тревога.

Кирило Тимошенко, зам.-ръководител на президентската канцелария на Украйна, съобщи, че руските сили са извършили няколко ракетни атаки в цялата страна.

Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат потвърди атаките в множество райони, като предупреди, че може да бъде нанесена нова вълна от въздушни удари в следващите часове.

Няма незабавна информация за щети или жертви, но официални лица, цитирани от украинските медии, казаха, че експлозии могат да бъдат чути над главите им в някои райони, тъй като системите за противовъздушна отбрана са влезли в действие.

Ръководителят на администрацията на украинския президент Андрий Ермак посъветва сънародниците си да останат в бомбоубежищата.

"Не пренебрегвайте предупрежденията за въздушна тревога, ние ще отвърнем на удара", написа Ермак в своя Telegram Channel.

Руските сили все по-често се насочват към украински енергийни съоръжения през последните седмици, причинявайки големи прекъсвания на електрозахранването с настъпването на зимата, тъй като Москва се сблъсква с неуспехи на бойното поле.

Украйна току-що се беше завърнала в понеделник към планираните прекъсвания на електрозахранването, вместо към аварийните прекъсвания, след като претърпя мащабни руски ракетни удари на 23 ноември, най-лошите атаки срещу енергийната инфраструктура, започнали от началото на октомври, отбелязва Ройтерс.

Новите руски въздушни удари съвпадат с въведения от Запада таван върху цените на руския петрол по море.

Зеленски призова украинците да проявят издръжливост през зимата

Украинският президент Володимир Зеленски призова във видеообръщение сънародниците си да проявят постоянство и издръжливост пред настъпващия студен сезон, съобщи ДПА.

"Врагът се надява да използва зимата срещу нас: да направи студа и трудностите на зимата част от своя терор", каза Зеленски.

"Ние трябва да направим всичко по силите си да оцелеем през тази зима, без значение колко сурова е тя", заяви украинският президент.

Русия има предимство в ракетите и артилерията, каза той, "но ние имаме нещо, което окупаторът няма и няма да има: ние защитаваме нашия дом и това ни дава най-голямата възможна мотивация".

"За да преживеем зимата, ние трябва да бъдем по-издръжливи и обединени от всякога", заяви Зеленски и каза, че украинският народ се бори за свобода и в защита на истината.

Тази нощ руските сили са подложили на обстрел с ракети индустриалната и енергийната инфраструктура на град Запорожиe. Според местните власти, пострадало е едно от частните предприятия.

Съобщава се и за обстрел срещу Кривой рог.

Критики срещу изказване на Макрон

На този фон изказването на френския президент Еманюел Макрон, че Западът трябва да обмисли необходимостта от гаранции за сигурността на Русия, ако Москва се съгласи на преговори за край на войната в Украйна, предизвика остри критики.

Съветникът на украинския президент Зеленски, Михайло Подоляк, каза, че светът е този, който се нуждае от гаранции за сигурността от Русия, а не обратното.

Според секретаря на украинския Национален съвет за сигурност и отбрана Олексий Данилов "денуклеаризирана и демилитаризирана" Русия би била най-добрата гаранция за мира не само за Украйна, но и за света.

Думите на Макрон предизвикаха критика и в някои от балтийските страни, които имат граница с Русия и я възприемат като нарастваща заплаха.

Бившият литовски външен министър Линас Линкевичус каза, че Русия разполага с гаранции за сигурността, стига да не "напада, анексира или окупира" съседите си.

Бившият премиер на Финландия Александър Стуб каза, че е "фундаментално" несъгласен с френския президент. "Русия първо трябва да гарантира, че няма да напада други (страни)", написа той в Туитър.

Изказването на Макрон за европейската сигурност предизвика недоумение и сред германските политици.

Външнополитически експерти на социалдемократите и свободните демократи подчертаха, че НАТО никога не е заплашвала Русия , а агресията винаги е идвала от Москва.

Според Йохан Вадефул от опозиционния Християндемократически съюз френският президент "обръща нещата наопаки", защото първо Украйна се нуждае от гаранции за сигурността.

Крайнодясната "Алтернатива за Германия", обаче каза, че "легитимните интереси на Русия трябва да бъдат взети предвид", а от Левицата призоваха за проучване на предложението.

mediapool.bg