Кламер БГ - Новини: Зеленски отхвърли възможността за краткосрочно примирие с Русия

Зеленски отхвърли възможността за краткосрочно примирие с Русия

Война в Украйна

|
Съб, 19 Ноем 2022г. 14:01ч.
Зеленски отхвърли възможността за краткосрочно примирие с Русия

Зеленски отхвърли възможността за краткосрочно примирие с Русия

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли възможността за "краткосрочно примирие" с Русия, аргументирайки се, че това само ще влоши обстановката, предаде Франс прес.

"Русия вече иска краткосрочно примирие - пауза, за да прегрупира войските си. Вместо да видим края на войната, подобно примирие само ще влоши обстановката", каза вчера украинският лидер във видеообръщение към участниците в международен форум за сигурност в Халифакс, Канада. "Един наистина реален мир, който да е траен и честен, не може да настъпи преди пълното спиране на руската агресия", заяви Зеленски.

Белият дом отбеляза по-рано вчера, че само от Зеленски зависи да одобри започване на преговори между Украйна и Русия и отхвърли всякакви твърдения, че САЩ може да са оказвали натиск на Киев в това отношение.

"Всички сме съгласни, че едно дипломатическо решение, постигнато чрез преговори, е най-добрият възможен изход, като изключим възможността (руският президент Владимир) Путин да реши да изтегли войските си от Украйна", каза пред журналисти Джон Кърби, говорителят на американския Съвет за национална сигурност.

"Само президентът Зеленски може да каже дали и кога ще е готов да преговаря и какъв ще бъде форматът на преговорите. Никой в САЩ не му влияе, не го притиска и не го кара да седне на масата за преговори", категоричен бе Кърби.

Кърби направи това си изявление във връзка със скорошните изказвания на председателя на Съвета на началник-щабовете на САЩ Марк Мили, че вероятно има възможност за започване на преговори за намиране на политическо решение на конфликта.

Наскоро американски медии съобщиха, че някои високопоставени служители са започнали да насърчават Украйна да обмисли преговори, отбелязва Франс прес.

mediapool.bg