Кламер БГ - Новини: Здравният министър предлага големите ученици да се изследват с тестове за възрастни

Здравният министър предлага големите ученици да се изследват с тестове за възрастни

Коронавирус

|
Ср, 01 Дек 2021г. 15:45ч.
Здравният министър предлага големите ученици да се изследват с тестове за възрастни

Кацаров откри ремонтирания 12-и етаж на послеродово отделение на СБАЛАГ

Учениците от 8 до 12 клас могат да се тестват с тестове за възрастни. "Имаме достатъчно количество от тях за 2 месеца напред. Можем да ги доставим веднага и много по-бързо". Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров в сряда.

Преди ден от Министерството на образованието и науката (МОН) съобщиха, че досега са получили от МЗ 1 557 000 теста, които ще стигнат за тестването на малките ученици от 1 до 4 клас до 10 декември. Така за големите ученици отново няма осигурени количества.

В сряда Кацаров каза, че закупуването и осигуряването на тестовете за учениците не влиза изначално в задълженията на Министерството на здравеопазването.

По думите му при щадящите тестове за малките ученици има забавяне, тъй като се намират на различни митници в Европа.

Поръчани са 2.7 милиона теста със срок на доставка 9-и декември, тоест общо са договорени 4 милиона и 800 хиляди щадящи теста, от които са доставени на Министерството на образованието 1.5 млн. теста и 200 хиляди са налични в склада, каза Кацаров.

Според него тези тестове биха били достатъчни да осигурят тестването на всички ученици в страната поне до средата на януари.

mediapool.bg