Кламер БГ - Новини: Здравният министър: Пречупихме вълната, мерките успяха

Здравният министър: Пречупихме вълната, мерките успяха

Коронавирус

|
Четв, 18 Ноем 2021г. 11:33ч.
Здравният министър: Пречупихме вълната, мерките успяха

Здравният министър: Пречупихме вълната, мерките успяха

"Успяхме. Зелените сертификати, по начина по който бяха въведени, си свършиха работата. Намаляват приетите в болница, намаляват новите случаи. Пречупихме вълната". Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред Нова телевизия.

Според него най-важното е, че въведените мерки са били приети от обществото.

Зелените сертификати трябва да продължат, докато не се ваксинира по-голяма част от населението, смята здравният министър.

"Изборите и зелените сертификати бяха използвани срещу интересите на хората и за печелене на гласове срещу животите на хората. Това е най-тежката епидемична вълна с най-много заразени и с щам на вируса, който се разпространява най-бързо. Тя е и най-продължителна. И без това успяхме да пречупим вълната без да въвеждаме локдаун. Нали така? Трябва да се признае. Тези мерки обаче трябва да продължат, докато по-голямата част от населението не се ваксинира. Слава богу, откакто беше въведен зеленият сертификат ваксинираните хора са се увеличили 4-5 пъти", заяви д-р Кацаров.

Според него, ако има пета вълна през февруари, но населението е ваксинирано в по-голямата си част, то жертвите ще са много по-малко.

"Направихме възможното. Това бяха възможните мерки, въведени в правилното време. Ние не искахме да има пълен локдаун, не заложихме на страха, а на доброто. Да убедим хората, че трябва да се ваксинират", каза здравният министър.

Той заяви, че към момента не се налага въвеждането на допълнителни мерки, защото се очаква намаляване на смъртността, след като общата заболеваемост намалява.

Рано или късно и в България, както е в много други страни в Европа, ще бъде необходимо да си ваксиниран, за да ходиш където и да е на работа, смята здравният министър.

В отговор на въпрос къде е главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, служебният здравен министър обясни, че той е в болничен от два месеца и се надява да е добре.

Стойчо Кацаров не отговори защо в сряда изненадващо бе освободен заместникът му д-р Димитър Петров.

"Право на министър-председателя е да освободи всеки министър или заместник-министър. По всяко време можеш да бъдеш освободен от длъжност и никой не ти дължи обяснение, защото ние сме членове на политически кабинет. Не се дължат обяснения, когато се освобождава член на политически кабинет. Това е нашата роля. Но нищо не се потулва. Аз съм благодарен на целия си екип, включително на д-р Петров, за работата", каза здравният министър.

Той уточни обаче, че няма да остане на поста си при редовен кабинет, защото е поел да е министър само в служебно правителство. Не си тръгнал след първото правителство на Стефан Янев през септември, защото тогава точно започвала новата вълна и щяло да се възприеме като бягство. По тази причина останал и във втория служебен кабинет на Стефан Янев, обясни Кацаров.

mediapool.bg