Кламер БГ - Новини: Заради надпис "Не на войната" московчанка получава протокол за дискредитиране на руската армия

Заради надпис "Не на войната" московчанка получава протокол за дискредитиране на руската армия

Свят

|
Ср, 30 Март 2022г. 14:30ч.
Заради надпис "Не на войната" московчанка получава протокол за дискредитиране на руската армия

Снимка: Вера Башмакова, фейсбук

Московчанката Вера Башмакова разказа, че й е съставен протокол за дискредитиране на руската армия заради надпис "Не на войната" (Нет войне), поставен на задното стъкло на автомобила й.

По думите на Башмакова, тя е била задържана до детската градина, от която прибирала четиригодишната си дъщеря. После й се наложило да прекара няколко часа с детето в колата, а след това и в полицейското управление, тъй като полицаите не са могли да формулират правилно всички документи.

Първоначално полицаите са казали на жената, че колата й е обявена за издирване, после са й проверили аптечката и са и написали глоба 250 рубли за неспазване на изискванията. След това е дошла патрулната кола да й вземе обяснения за надписа "Не на войната".

"Всички ченгета ми съчувстваха, обясниха ми, че те не са такива, животът е такъв", разказа Башмакова във фейсбук. Униформените й обяснили, че някой е снимал автомобила й, подал е донос, а след това полицаите са започнали да преглеждат всички камери, за да видят къде се движи.

Башмакова публикува снимка на съставения протокол, в който е написано, че с надписа "Не на войната" тя "дискредитира руската армия", която "провежда специализирана военна операция с цел защита на интересите на Руската федерация и нейните граждани, поддържане на международния ред и сигурност, на основание решение на президента РФ".

В своето обяснение по повод връчения й протокол Башмакова е написала, че е поставила надписа "Не на войната" на задното стъкло на колата си, защото е пацифистка.

След като е напуснала полицията, от там са се обаждали на Башмакова още три пъти да я карат да се върне, за да оправят едни или други неточности в документите.

Снимки: Фейсбук

mediapool.bg