Кламер БГ - Новини: Заради Covid Габрово отменя тържествата на Шипка за 3-ти март, но Радев и Караянчева ще са там

Заради Covid Габрово отменя тържествата на Шипка за 3-ти март, но Радев и Караянчева ще са там

България

|
Пет, 26 Фев 2021г. 18:54ч.
Заради Covid Габрово отменя тържествата на Шипка за 3-ти март, но Радев и Караянчева ще са там

Община Габрово отменя създадената организация за църковно-военен ритуал на връх Шипка по повод националния празник Трети март.

Отменянето на тържеството е във връзка с постъпило до кмета на Габрово Таня Христова писмо от главния държавен санитарен инспектор Ангел Кунчев, в което се говори за повишаване на броя на новорегистрираните случаи на коронавирус в страната, съобщиха от габровскаата община в петък.

Според доц. д-р Ангел Кунчев струпването на голямо множество хора от различни населени места крие риск от разпространяване на вируса и затова провеждането на организирани тържества е нецелесъобразно.

От общината обявяват, че отменят планирания църковно-военен ритуал на 3 март на връх Шипка, както и организирания за гражданите автобусен транспорт. Временната организацията на движението от страна на пътната полиция се запазва.

В памет на загиналите за свободата на България на 3 март в Габрово, от 09,30 часа ще бъде отслужена панихида в храма "Успение на Пресвета Богородица", а в 10,00 часа на централния площад "Възраждане" в града ще бъде издигнат националният флаг.

По-рано в петък обаче от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че Румен Радев ще участва в тържествената церемония за отбелязване на Националния празник на България - 3 март, на Шипка. Президентът Радев ще приеме почетния строй, след което ще се състои ритуалът по поднасяне на венци и цветя на площада с барелефите под връх Шипка. Държавният глава ще произнесе слово по случай 3 март, се казва в събщението. Изготвилите и разпространилите го очевидно не са знаели предварително за решението на габровската община.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в отбелязването на Националния празник на България - 3 март, в Габрово и на връх Шипка, съобщи от своя страна днес пресцентърът на парламента.

В съобщението се посочва, че тържествените чествания на Паметника на свободата традиционно са под патронажа на председателя на парламента и се уточнява, че по препоръка на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев няма да се проведе тържествен митинг на заветния връх.

В 9,30 часа председателят на парламента ще присъства в Габрово на отслужване на панихида в църквата "Успение на Пресвета Богородица". След това Цвета Караянчева ще бъде на издигането на националното знаме на пл. "Възраждане".

В 11.30 часа на връх Шипка председателят на Народното събрание ще отдаде почит пред паметта на героите, жертвали се за България. Цвета Караянчева ще поднесе венец на Паметника на свободата и ще сведе глава пред подвига на смелите защитници на върха, посочват от пресцентъра на парламента. И добавят, че председателят на Народното събрание ще разговаря с граждани, дошли да се преклонят пред героите и да отбележат Националния празник.

Тържествата на Шипка бяха отменени и миналата година заради пандемията, която към онзи момент още не бе стигнала до България. Румен Радев обаче отиде на върха, което породи спорове с изпълнителната власт. Цвета Караянчева също бе там, като каза, че е отишла като гражданка.

mediapool.bg