Кламер БГ - Новини: Забраната на еднократната пластмаса у нас може да се забави

Забраната на еднократната пластмаса у нас може да се забави

Greenpool

|
Пет, 18 Юни 2021г. 15:10ч.
Забраната на еднократната пластмаса у нас може да се забави

Забраната на еднократната пластмаса у нас може да се забави

Забраната за пускане на българския пазар на еднократни пластмасови изделия като чинии и прибори за хранене, сламки и бъркалки, пръчки за балони и клечки за уши, която принципно трябва да влезе в сила от 3 юли, вероятно ще се забави. Причината е, че две седмици преди прилагането на евродирективата тя не е въведена в националното законодателство и сега се работи по наредба на екоминистерството, с която да се регламентират тези забрани.

Документът в момента се съгласува в Министерството на околната среда и водите, но му предстои още едно съгласуване и след това обществено обсъждане, което принципно трябва да трае 30 дни, преди Министерският съвет да приеме наредбата.

Това стана от съобщение на Българската стопанска камара след среща на нейни членове и браншови организации по въпроса с предстоящата забрана с представители на ековедомството.

Евродирективата, приета още през 2019 г., въвежда изисквания към пластмасовите продукти за еднократна употреба, за продуктите, изработени от оксоразградима пластмаса, и риболовните съоръжения. Целта й е значително намаляване до 2026 г. на пластмасовите отпадъци за еднократна употреба, които често не се изхвърлят с кошчетата за боклук и така стават най-големият замърсител на околната среда

Първата стъпка, която на европейско ниво влиза в села от 3 юли, е забраната за пускане на пазара на чинии, прибори за хранене (вилици, ножове, лъжици, пръчици за хранене), сламки и бъркалки за напитки, съдове за храни, съдове и чаши за напитки от експандиран полистирен, включително техните капаци/капачки, клечки за уши, пръчици за балони, всички продукти от оксоразградима пластмаса.

След влизането на наредбата в сила у нас, ще е възможна продажбата на такива изделия, само ако вече са се намирали в търговската мрежа и до изчерпването им.

За пластмасовите съдове за консумация на храна на място или за вкъщи, пластмасовите чаши за напитки и техните капаци се изисква да се предприемат мерки за намаляване на употребата им и да се следи постоянно използването им. Потребителите също така трябва да бъдат насърчавани за отговорно поведение спрямо изхвърлянето на тези отпадъци и за алтернативните изделия за многократна употреба.

За съдовете за напитки (до 3 л) се въвеждат допълнителни изисквания, свързани с трайното закрепване на капачките им. Въвеждат се и нови цели за разделно събиране на бутилки до 3 л – 77% от 2026 г. и 90% от 2030г., и цели за рециклирано съдържание – 25% от 2026 г. и 30% от 2030 г., съобщават още от камарата.

mediapool.bg