Кламер БГ - Новини: Експерт: Полицаят, притиснал на земята Джордж Флойд, е имал основание да го стори

Експерт: Полицаят, притиснал на земята Джордж Флойд, е имал основание да го стори

Свят

|
Ср, 14 Апр 2021г. 11:49ч.
Експерт: Полицаят, притиснал на земята Джордж Флойд, е имал основание да го стори

Бившият полицай Дерек Шовин е имал основание да притисне чернокожия Джордж Флойд на земята заради яростната му съпротива. Това посочи експерт по употребата на сила в защита на обвиняемия, предаде Асошиейтед прес.

На свидетелската скамейка Бари Брод, бивш полицай от Санта Роза, Калифорния, заяви, че полицаите не трябва да чакат да стане нещо лошо - те трябва само да изпитват основателен страх, че съществува опасност, след което да действат по съобразен начин.

Той също така заяви, че не вярва, че Шовин и другите полицаи са използвали смъртоносна сила, когато са притиснали Флойд по лице на земята, с ръце, оковани с белезници зад гърба, и коляното на Шовин в областта на врата му - положение, което според прокуратурата е продължило 9 минути и половина.

Брод сравни случилото се със ситуация, при която полицаи използват електрошок срещу някой, който се бие с тях, той падне, удари си главата и почине. Става дума за случайна смърт, подчерта експертът.

Няколко високопоставени полицейски служители от Минеаполис, включително шефът на полицията, свидетелстваха, че Шовин е използвал прекомерна сила и не е изпълнил това, на което е бил обучаван. Медицински експерти пък заявиха, че Флойд е починал от недостиг на кислород, причинен от начина, по който е бил държан.

mediapool.bg