Кламер БГ - Новини: Унгарският парламент прие закон за защита на националния суверенитет

Унгарският парламент прие закон за защита на националния суверенитет

Европа

|
Ср, 13 Дек 2023г. 13:17ч.
Унгарският парламент прие закон за защита на националния суверенитет

Премиерът Виктор Орбан, Сн. ЕПА/БГНЕС

Унгарският парламент прие снощи закон за защита на националния суверенитет, предаде агенция Ройтерс. Според управляващата партия Фидес законът е необходим за защита от неправомерна политическа намеса от страна на чуждестранни лица и групи.

Законопроектът бе приет със 141 гласа „за“ и 50 „против“. Това става в момент, когато премиерът националист Виктор Орбан, който многократно е влизал в конфликт с Европейския съюз по отношение на състоянието на демокрацията в Унгария, засилва кампанията на своята партия преди изборите за Европейски парламент през юни следващата година. Орбан, който е на власт от 2010 г., отрича обвиненията, че подкопава демокрацията в страната.

Законът предвижда създаването на отделен орган, който да проучва и наблюдава рисковете от политическа намеса. Той също така предвижда до 3 години затвор за незаконно чуждестранно финансиране на партии или организации, участващи в избори.

Комисарят за човешките права към Съвета на Европа призова по-рано депутатите от Фидес да се откажат от този закон, който според него ще позволи на новия орган да събира лични данни и чувствителна информация за всеки без адекватен надзор. Американският посланик в Унгария също критикува закона, като го сравни с руския закон за чуждестранните агенти.

mediapool.bg